Vízgazdálkodás modern technológiával: A Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Dél Kft. negyedik öntözésfejlesztési beruházása

majort
2024. 10. 12., szo – 08:38

A vízgazdálkodás fejlesztése és az öntözéstechnológia modernizálása elengedhetetlen szerepet játszik a mezőgazdaság hatékonyságának növelésében, különösen olyan területeken, ahol a termények vízigénye magas. A Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Dél Kft. a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatás segítségével egy újabb jelentős beruházást valósított meg, amely a jövőben alapvetően hozzájárulhat a térség mezőgazdasági potenciáljának növeléséhez.

A Vidékfejlesztési Program „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívására benyújtott pályázatukat a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásra alkalmasnak találta. Ennek eredményeként a KÖK Dél Kft. 138 millió forint összegű támogatást nyert el, amely a közösség negyedik öntözésfejlesztési projektjének megvalósításához járult hozzá. A támogatás révén mintegy 357 hektáron, 23 gazdálkodó számára teremtették meg az öntözés korszerűsítésének lehetőségét a Kalocsa járás délre fekvő területein, többek között Bátya, Miske, Fajsz és Dusnok községekben.

Az öntözési rendszer fejlesztése alapvetően a vízigényes növénykultúrák, például a kalocsai fűszerpaprika, csemegekukorica, káposztafélék, és zöldségnövények termesztését hivatott elősegíteni. Ezek a növények különösen érzékenyek a csapadékhiányra, így a megbízható öntözési rendszerrel történő termesztésük nagymértékben javíthatja a hozamot és a termelés biztonságát.

A beruházás fő célja a jelenlegi öntözőfürt-rendszer kihasználtságának növelése volt, amely az utóbbi években csökkent kapacitással működött. A korábbi években a közösség tagjai mindössze 165 hektáron végeztek öntözést, amely az új fejlesztéseknek köszönhetően most már akár 357 hektárra is kiterjedhet. Az öntözőberendezések között megtalálható a csévélődobos öntözőgép, öntözőkonzol és szivattyúaggregátor, amelyek gyorskapcsolású öntözőcsövekkel vannak felszerelve. Az öntözőgépek a legmodernebb SMART technológiával vannak ellátva, és napelemmel működnek, biztosítva az energiahatékonyságot és a környezetbarát üzemeltetést.

Az új fejlesztések nem csupán az öntözés mértékét növelik, hanem a hatékonyságot is. Az előzetes kalkulációk szerint a modern technológia használatával az öntözött területeken akár 30%-os terméshozam-növekedés is várható, növényfajtától függően. Ez jelentős előrelépést jelent a térség gazdálkodói számára, akik a modern technológia bevezetésével biztosíthatják, hogy termelésük hatékonyabbá, gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá váljon.

Mészáros Csaba, a KÖK Dél egyik tagja és a projekt egyik megvalósítója elmondta, hogy az öntöző rendszer fejlesztése kulcsfontosságú volt a közösség számára. A céljuk az, hogy a lehető legnagyobb területen biztosítsanak hatékony öntözést, különös figyelmet fordítva a víz- és energiatakarékosságra. Az új technológiák, mint a napelemes és okos öntözőrendszerek, jelentősen csökkenthetik a költségeket, miközben maximalizálják a terméshozamot.

A projekt kiváló példája annak, hogy a mezőgazdasági közösségek hogyan tudnak modern technológiák alkalmazásával és állami támogatással hosszú távon fenntartható, hatékony termelést folytatni. A Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Dél Kft. negyedik beruházása révén a térség gazdálkodói tovább erősíthetik versenyképességüket, miközben hozzájárulnak a helyi mezőgazdasági termelés fejlődéséhez és fenntarthatóságához.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás