Bio Gabona Fesztivál Száron

majort
2024. 06. 29., szo – 07:39

Az I. Nemzetközi Gazda-Molnár-Pék találkozónak Szár adott otthont, ahol neves nemzetközi szakemberek gyűltek össze, hogy megosszák tudásukat és tapasztalataikat. A rendezvényen brit, dán és francia szakértők tartottak előadásokat, bemutatva a több évtizedes tapasztalataikat és az aktuális trendeket. Az eseményen számos pék, molnár és gazdálkodó vett részt, akik érdeklődve hallgatták a külföldi előadókat.

A találkozó szervezésében jelentős szerepet játszott a Magyar Kézműves Kenyér Társaság, a Pipacs Pékség, a Csoroszlya Farm, a Bott Pékség és az ÖMKi. Ez a sokszínű partnerség biztosította, hogy a résztvevők széles körű ismeretekkel gazdagodjanak, és betekintést nyerjenek a különböző szakterületek legújabb fejleményeibe.

A rendezvény második napján az ÖMKi éves Szántóföldi Szakmai Napjára került sor, ahol az őszi kalászosok ökológiai termesztése és a fajtaválasztás állt a középpontban. Az előadók részletesen bemutatták a Gazda-Molnár-Pék Hálózat működését és az értéklánc szintű hálózatosodás jelentőségét. Ezek az előadások különösen hasznosak voltak a gazdálkodók számára, akik értékes információkat kaptak a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokról és az ökológiai termesztés előnyeiről.

Az előadások mellett a résztvevők szántóföldi terepszemlén és malomlátogatáson is részt vehettek, ahol gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a bemutatott technikákat és módszereket. A terepszemle során a résztvevők közvetlenül láthatták az ökológiai termesztés eredményeit és a különböző fajták közötti különbségeket. A malomlátogatás során pedig betekintést nyerhettek a gabona feldolgozásának folyamatába, amely hozzájárul a minőségi kenyér és egyéb pékáruk előállításához.

A rendezvény nemcsak a szakemberek számára nyújtott értékes ismereteket, hanem a közönség számára is lehetőséget biztosított arra, hogy közvetlenül találkozzanak a szakma képviselőivel, és megismerkedjenek a fenntartható gazdálkodás és a kézműves péktermékek előállításának részleteivel.

Összefoglalva, az I. Nemzetközi Gazda-Molnár-Pék találkozó kiváló lehetőséget biztosított a résztvevők számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, új ismereteket szerezzenek, és szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki a szakma különböző szereplői között. A Bio Gabona Fesztivál Száron nemcsak a szakmai fejlődés, hanem a közösségépítés és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok népszerűsítése szempontjából is kiemelkedő esemény volt.

 

Szerző: Nagy Tamás
Forrás: ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Fotó: ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet