#ARIAwards24: A fiatalok szerepvállalásának erősítése

majort
2024. 04. 08., h – 10:32

Hazánkban a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózaton keresztül lehet jelentkezni a 2024-es év Mezőgazdasági és Vidéki-térségek Inspirációs Díjára (ARIA), amelynek keretében olyan inspiráló, a KAP által finanszírozott projekteket keresnek az EU tagállamaiból, amelyek növelik az élelmiszerbiztonságot és a környezeti ellenállóképességet, valamint hozzájárulnak a vidéki területek társadalmi-gazdasági szerkezetének erősítéséhez.

A most induló Mezőgazdasági és Vidéki-térségek Inspirációs Díj (ARIA) felkeltette a tagállamok érdeklődését. A „fiatalok szerepvállalásának erősítése” az ARIA 2024 új és fontos szlogenje, amely egyben a Nemzeti Hálózatok prioritásait is tükrözi.

A 2023-as ARIA sikerét követően a Nemzeti Hálózatokkal közösen egyeztettek az ARIA 2024 új témáiról és kategóriáiról. A Nemzeti Hálózatok a versenyképes mezőgazdasági ágazat létrehozása, valamint a mezőgazdaság és a vidéki térségek innovációjának támogatása mellett a fiatalok szerepvállalására és a nemek közötti egyenlőségre helyezték a hangsúlyt. További prioritásként jelölték még a KAP környezetvédelemmel és éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseihez való hozzájárulást is.

A tavalyi verseny mintegy folytatásaként, az ARIA 2024-ben is bemutatja a vidékkel kapcsolatban érdekelt felek aktív részvételét és hozzájárulását a KAP három általános célkitűzéséhez, úgymint:

  1. egy olyan intelligens, versenyképes, ellenálló és diverzifikált mezőgazdasági ágazat támogatása, amely biztosítja a hosszútávú élelmiszerbiztonságot;
  2. a környezet ellenállóképességének erősítése, a biológiai sokféleség és az éghajlat-politikai fellépések támogatása, valamint az EU környezeti és éghajlati célkitűzéseinek eléréséhez való hozzájárulás (Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségvállalások teljesítését is beleértve); és
  3. a vidéki területek társadalmi-gazdasági szerkezetének megerősítése.

Az ARIA 2024 negyedik kategóriája az „ifjúság” lesz. A fentieken kívül a zsűri különdíjat ad majd át azoknak a KAP finanszírozásban megvalósult projekteknek, amelyek kifejezetten a nemek közötti egyenlőséget hirdetik. Az ARIA 2024 keretében tovább kívánják majd támogatni azokat a projekteket, amelyek hozzájárulnak az EU vidéki térségeinek hosszútávú jövőképéhez és a Vidékfejlesztési Paktum megvalósításához.

Az ARIA 2024 célja továbbra is az, hogy olyan projekteket vonzzon, amelyek története kiemelkedő hatással bír és inspiráló értékekkel rendelkezik, amelyeket hálózatba köthetnek és megoszthatnak egymással a tagállamok. A verseny megfelelő alkalmat kínál arra, hogy a projektgazdák láthatóvá váljanak és a Nemzeti Hálózatok valamint a EU KAP Hálózat tevékenyégeinek kommunikációja is erősödjön.

Az ARIA 2024 pályázatokat csak a tagállamok saját Nemzeti Hálózatain keresztül lehet benyújtani. Amennyiben van olyan projektje, amellyel jelentkezni szeretne, kérjük, lépjen kapcsolatba a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal, az alábbi e-mail címen: [email protected]

A benyújtott pályázatokat az EU KAP Network értékeli, majd a döntősök kiválasztása után szakértő zsűri jelöli ki a nyerteseket. A közönségdíjas projekteket online szavazás keretében választják majd ki. A díjátadó ünnepségre várhatóan 2024 telén kerül majd sor.

A versennyel kapcsolatos friss információkért kérjük, kövesse figyelemmel az EU KAP Hálózat, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat honlapját és a közösségi média felületeket.

 

Forrás: EU CAP Network
Fotó: EU CAP Network