Zöldség – Gyümölcs feldolgozó üzem létesítése

majort
2023. 11. 21., k – 22:13

LEADER munkaszervezet megnevezése: Tiszazugi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-88-I.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Zöldség – Gyümölcs feldolgozó üzem létesítése

Kapcsolattartó megnevezése: Szombati Balázs

Megvalósítási hely pontos címe: Tiszakürt, Muszály szőlő 13. (0106/5. hrsz.)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.10.27.

Elnyert támogatási összeg: 9 226 794 Ft

Teljes projekt összeg: 13 181 139 Ft

Projekt célja:

Zöldség – Gyümölcs feldolgozó üzem létesítése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Társas vállalatunk már közel három évtizede termeszt szőlőt és paradicsomot, tíz éve meggyet. A megtermelt gyümölcsök, zöldségek mindig egy magasabb értéket képviselő feldolgozott termék előállításának igényét jelenítették meg számunkra. 2018-ban a Helyi
LEADER pályázat lehetősége megadta a bátorító lökést, hogy létrehozzuk feldolgozó üzemünket. Telephelyünkön egy meglévő épület átalakításával az előírásoknak megfelelő feldolgozó helyiséget tudtunk kialakítani. Gépeket kerestünk és szereztünk be melyekkel a feldolgozásra szánt szőlőt, meggyet, paradicsomot szakszerűen, tartósítószer mentesen (passztőrözéssel) mossuk, magozzuk, főzzük, homogenizáljuk, préseljük, konzerváljuk. Beszerzett eszközök: gyümölcsmosó, gyümölcsmagozó, pasztőr, gyümölcs mosogató, élelmiszeripari homogenizáló, tároló polc, munkaasztal, állvány. Élelmiszeripari technológus segítségével termékköröket határoztunk meg, és gyártmánylapokat készítettünk a termékek előállításához. Jelenleg 100%-os vörös szőlőlevet, 100%-os paradicsomlevet, és 27%-os meggyitalt készítünk. Kis kiszerelésben értékesítjük szerte az országban élelmiszerüzleteken, zöldségesen keresztül. A pályázat keretein belül nagy teljesítményű napelem beszerzésére is sor került, amely csökkenti az üzem energia költségét.

Innovációs elemek bemutatása:

Korszerű, a mai kor igényeinek teljes mértékben megfelelő modern feldolgozó üzem került kialakításra.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Modern, hatékony és energiatakarékos feldolgozó üzem került kialakításra, mellyel nem csupán a termelékenység nő, hanem a csökkent energiaigény miatt kiadáscsökkenés is elérhető.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A kor követelményeinek megfelelő modern üzemmel nem csupán egészséges termékek érhetőek el, hanem a kisebb energiaigény miatt a környezetre is kisebb terhelés jut.