Szökőkút felújítása megújuló energiaforrással

majort
2023. 11. 21., k – 22:11

LEADER munkaszervezet megnevezése: Tiszazugi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-88-V.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Szökőkút felújítása megújuló energiaforrással

Kapcsolattartó megnevezése: Wenner-Várkonyi Attila

Megvalósítási hely pontos címe: Kunszentmárton, Köztársaság tér (2114. hrsz.)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.03.11.

Elnyert támogatási összeg: 9 999 994 Ft

Teljes projekt összeg: 18 107 772 Ft

Projekt célja:

Szökőkút felújítása megújuló energiaforrással.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Kunszentmárton Város Önkormányzata, mint támogatást igénylő a VP6-19.2.1.-88-V.-17 kódszámú, "Településkép, mint tájértékek megőrzése, megújuló erőforrások alkalmazása"  elnevezésű helyi LEADER felhívásra „Szökőkút felújítása megújuló energiaforrással”
címmel támogatási kérelmet nyújtott be. A Támogató a kérelmet elbírálta és támogatásra alkalmasnak minősítette, mely alapján 9.999.994 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Önkormányzat 95% támogatási intenzitással. A projekt megvalósítása során a Kunszentmárton, Köztársaság téren lévő (hrsz: 2114.) szökőkút felújítása valósult meg. A fejlesztés megvalósítása által hozzájárultunk a térség helyi sajátosságaihoz, elősegítettük a térség gazdasági fejlődését. Mivel a szökőkút nem üzemelt, mert a működéséhez szükséges feltételek nem álltak fenn, felújítása és korszerűsítése mindenképpen indokolt volt. A projekt eszközbeszerzés részeként beszerzésre került a megújuló energiafelhasználást alkalmazó napelemes lámpatest. Mivel a szökőkút a településünk központjában, frekventált helyen helyezkedik el, ezért a településünkre érkezők azonnal rátalálnak, mindenki számára szabadon látogatható.

Innovációs elemek bemutatása:

A szökőkút állékonyságának statikai helyreállítása mellett a mai kornak és igényeknek megfelelő működésű, megfelelő fény és vízjátékkal működő látványos szökőkút kialakítása valósult meg.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A látványos elemek beépítésével egy olyan attrakció valósult meg, amely turisztikai látványosságként is funkcionál majd, ezáltal a város gazdaságára is hatással lehet. A felújítással hozzájárultunk a térség környezeti állapotának megőrzéséhez és fejlődéséhez, javult a településkép.