Házi Tündér látványporta

majort
2023. 11. 19., v – 22:07

LEADER munkaszervezet megnevezése: Őrség Határok Nélkül Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-68-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Házi Tündér látványporta

Kapcsolattartó megnevezése: Pivonkáné Benke Éva

Megvalósítási hely pontos címe: 9938 Nagyrákos, Csárdaszer 12/A

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.13.

Elnyert támogatási összeg: 10 031 032 Ft

Teljes projekt összeg: 15 433 220 Ft

Projekt célja:

A pályázó őstermelőként régóta végzi a gyümölcs-, zöldség feldolgozását, tartósítását, mellette vendégházat üzemeltet. A tudatos vásárlás terjedésének és a turista forgalom növekedésének is köszönhetően az előállított termékek iránt egyre nőtt a kereslet, amelynek kiszolgálása életre hívta egy saját feldolgozó üzem kialakítását, ahol az értékesítésre is ki tudtak alakítani egy megfelelő helyet. Így jött létre a "Házi Tündér" látványporta, mely az év egy részén nyitott portaként turisztikai értéket is képvisel, hiszen az ide látogatók megismerhetik a befőzés, tartósítás folyamtát, lehetőség van kóstolásra, és természetesen vásárlásra is.
A projekt célja tehát a feldolgozó hely kialakítása, megfelelő eszközökkel való felszerelése, az elkészült termékek népszerűsítése volt. A fejlesztés lehetőséget adott továbbá a termékkör bővítésére, így a pályázót versenyelőnyhöz és több bevételhez juttatta.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt fő eleme a feldolgozó hely építése/kialakítása volt, amit aztán be kellett rendezni a tevékenységhez szükséges eszközökkel, amik szintén a pályázati forrásból kerültek beszerzésre.

Innovációs elemek bemutatása:

A mai kor embere kíváncsi, ezért népszerűek azok a helyek, ahol be lehet "lesni" a kulisszák mögé, amelyből megismerhető, hogy a kínált termék milyen úton jutott el a nyersanyagtól (jelen esetben a kertben megtermelt növénytől) a kész portékáig. Ilyen hely a "Házi Tündér" látványporta.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztés hatására létrejött egy olyan kis üzem, ahol a megfelelő eszközök birtokában a pályázó az igényeknek megfelelő hatékonysággal és minőségben tudja a termékeit előállítani. Ez piaci stabilitást és több bevételt jelent, így akár terjeszkedést, alkalmazottak foglalkoztatását is előrevetítheti.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A LEADER biztosította azt a kiugrási lehetőséget a vállalkozás számára, amivel a pályázó akart és tudott is élni.