Falusi Tudás Háza

majort
2023. 11. 18., szo – 08:13

LEADER munkaszervezet megnevezése: Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6.-19.2.1-42-6-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Falusi Tudás Háza

Projekt célja: Betekintés biztosítása családi gazdaság tevékenységébe, a termelési folyamatokba, növelve ezáltal a vásárlói bizalmat a helyben készült élelmiszerek útjának nyomon követése által.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Egy saját tulajdonú parasztház átalakítása történt oly módon, hogy az előállított helyi értéket képviselő termékek létrehozásának folyamatába akár csoportok is betekinthessenek, sőt, az erre a célra kialakított (tan)műhelyben saját maguk is részt vehetnek a munkafolyamatokban.
A projekt során épület átalakítása, felújítása történt oly módon, hogy a sokoldalú funkcionalitás, mint alapelvárás teljesüljön: a Falusi Tudás Háza néprajzi kiállítás, kézműves foglalkoztató, termékbemutató és előadótér egyben. Bemutatja a mezőgazdaság, környezetvédelem, népi kismesterségek és az egészséges életmód ismereteit.

Innovációs elemek bemutatása: A projekt nem csupán egy látványosság és nem csak élményt kínál, hanem a tudásátadás, a tanulás és információszerzés színtere is egyben. Ez a projekt leginnovatívabb "küldetése" a mai kor "élményalapú" fejlesztési irányát tekintve.

 

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A Falusi Tudás Háza az elkészültét követően már számos óvódás és iskolás csoportnak adott otthont a környezeti nevelés témakörében. Falusi vendégasztal keretében baráti társaságoknak, munkahelyi közösségeknek, csapatépítő tréningeknek is helyt adott már a Ház. A Ház szolgáltatásainak igénybevételére folyamatosan növekvő igény mutatkozik, ezért bővítése (elsősorban kültéri pajta, lugas) szükségszerű lesz az elkövetkezendő években.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A kistérségben nincs a hagyományokat ápoló, az egészséges életmódot, a bio gabona termesztését, a helyi élelmiszer megtermelését, elkészítését bemutató tér, lehetőség. A Falusi Tudás Háza a térségben hiánypótló céllal készült és az előzetes várakozásoknak megfelelően nagy érdeklődésre tart számot.