Helyi termelők finomságaiból kóstolhatnak a szombathelyiek

majort
2023. 03. 01., sze – 10:27

A véres és májas hurkával megrakott kenyérkatonák már ott sorakoztak a tálcákon a kapuban, miközben a kolbász még javában sült a szombathelyi Kilences bisztró konyhájában: disznótoros-kóstolóval folytatódott csütörtökön a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. tavaszváró sorozata.

A program a Vidékfejlesztési Program Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért című, VP3-16.4.1-17 kódszámú felhívás keretében valósul meg.

Április közepéig kilenc héten keresztül zajlanak hasonló kóstolók a Kilences bisztró kapualjában. Ki ne falatozott volna szívesen a lekvárral megrakott fánkokból? Valószínűleg sokan várták az e heti kínálatot is, amikor tél végi ételekből lehetett választani. Lancsák Károly állt a konyhában: sorra sütötte a hurkákat és kolbászokat, amelyek mutatós kenyérkockákon, némi savanyúság, valamint mustár és torma társaságában várták a sorsukat a Kőszegi utcai kapualjban.

A következő hetekben is sok finomsággal készülnek a szervezők, nem csupán ételféleségekhez, hanem alkalmakhoz is igazodva, így például nőnapi meglepetések, a nemzeti ünnep alkalmából pedig trikolór falatok is szerepelnek az étlapon. A kóstolókat csütörtökönként délelőtt 11-től délután 2 óráig tartják a Kőszegi utca 9-ben.

- Az első héten fánkok és lekvárok várták a finom falatokra vágyó járókelőket a nádasdi Táborhegyi Gyümölcskertészet és az oszkói Édes Vidék Cukrászműhely jóvoltából. Legutóbb pedig a rábapatyi Desits Hús készült disznótoros ételekkel, valamint Krajczár Józsefné savanyúságokkal. Hamarosan többféle zöldséget hozunk Séből Horváth Lászlóné kertjéből, de lesz tojás és tojáskrém is, amit a jáki Nagy Richárd készít majd - tudtuk meg a szervezőktől. A mikrozöldek sem csak dekorációs célokat szolgálnak majd, kóstolni is lehet a balogunyomi Papp-Felber Anita terményeiből.

A házigazdák célja egyfajta szemléletformálás: szeretnék elérni, hogy minél többen ismerjék és kóstolják meg a környékbeli, helyi termékeket, hiszen ez általában meggyőzi az embereket arról, hogy érdemes ezt vásárolni. S aki már tudja, hogy mit kell keresnie, szívesebben ellátogat a Vásárcsarnok oldalában lévő termelői piacra is - vagy éppen csatlakozik a Vasi Zöld Kosár bevásárlóközösséghez -, ahol e termékek többségét megtalálja.

Idővel a Kilences bisztró kínálatában is helyet kapnak a helyi termelők finomságai, külön polcon kínálja majd a vendéglátóhely ezeket. Szombatonként snack bárrá alakul a hely, ezen a héten már ezt is tesztelheti a nagyközönség.

Így vagy úgy, kikerülhetetlenek lesznek a finom helyi ízek!

Forrás: Friss.hu
Fotó: Friss.hu