A Szabadi Kft. a tájkörzet egyik legnagyobb fűszerpaprika termesztője hírében áll. Szabadi Árpáddal, a cég tulajdonos ügyvezetőjével a kezdetekről és az intenzívebb gazdálkodásra való áttérés folyamatáról, nehézségeiről beszélgettünk.
Árpád 1994-ben kezdett el gazdálkodni édesapjával akkor még 40 hektár bérelt területen. Ma már 290 hektáron termesztenek a klasszikus szántóföldi növényeket, búza, árpa, kukorica, napraforgó-mellett szántóföldi zöldségeket, fűszerpaprikát, hagymaféléket, petrezselyemlevelet, zöldborsót, csemegekukoricát, kaporlevelet. A széleskörű tevékenységek, a gazdálkodás jelentősen leköti kapacitásaikat.
Mára modern gépparkkal is rendelkeznek, gyakorlatilag a teljes területük öntözhető, ami lehetővé teszi, hogy el tudják végezni az éppen szükséges munkafolyamatokat. Jelenleg a családtagokkal együtt 13 fő az állandó dolgozói létszámuk, ehhez jönnek az idénymunkások, akik például paprikaszedés idején kár a 140 főt is elérhetik. Néhány éve a feldolgozást is maguk végzik, fűszerpaprika daráló, csomagoló üzemet hoztak létre, továbbá a központi farmjuk is jelnetős beruházásfejlesztés alatt áll.
Az öntözési közösségbe való belépés nagy segítséget nyújtott számukra mind a beruházási pályázatnál, mind a gépek üzemeltetésénél. Öntözési pályázat segítségével sikerült megvalósítaniuk egy nagyobb öntözési beruházást is.
Most ugyan 10-15 hektárral csökkentik a területüket, ugyanakkor intenzívebben kívánják művelni. Remélik, hogy a „kevesebb néha több” elve valósul meg. Saját feldolgozásuk arányát folyamatosan növelni szeretnék, így megjelennek webshoppal, saját brand-del a fogyasztók irányába.
Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szabadi Árpád