Békési megyenap, másként

1
nap

A Békés Megyei Önkormányzat 2020-ban is megrendezte a Megyenapot, de a koronavírus-járvány miatt a korábbiaknál szűkebb keretek között. A programok közül most csak azokat hagyták meg, amelyek a járványügyi helyzet miatt megfeleltethetőek voltak a nagyobb tömeg elkerülésének. Ezért az idén a kézműves vásár és kistermelői piac valósult meg, kiegészülve a Mesterségek ünnepével. Az őszi napsütés és a vásár így is sokakat kicsábított a megyeszékhely főterére.

A COVID-19 járvány miatt a szervezőbizottságnak döntenie kellett: elhalasztják a rendezvényt, vagy az eddigieknél jóval szűkebb körben, de megtartják azt. A szervezők végül ez utóbbi mellett döntöttek és azzal próbálták meg 500 fő alatt tartani a létszámot, hogy a 80-nál is több kézműves és kiskereskedő közül csak 50-et hívtak meg – azokat, akik a 2016-os kezdetektől fogva partnerei a rendezvénynek. A szervezésben komoly segítséget nyújtott a Nemzeti Művelődési Intézet helyi szervezete, valamint a Békés Megyei Népművészeti Egyesület is.

A mesterségek ünnepén kiállítással, népi játszótérrel és kézműves foglalkoztató, mesterségbemutatókkal várták az érdeklődőket: fafaragó, fazekas, bútorfestő, szövő, hímző mutatta meg mestersége rejtelmeit a nap folyamán. A kézműves vásár és kistermelői piac ezúttal is sok-sok termékkel várta a vásározókat: kolbász, sajt, tészta, méz, szörp, lekvár, kézzel készült ékszerek, textil játékok, kiegészítők és számtalan különlegesség színesítette a kínálatot.

A rendezvény, bár szerényebb keretek között zajlott, így is példaértékű seregszemléje volt Békés megye hagyományoknak, kézműveseknek, népművészeknek. 

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős