Újabb hét vasi szolgáltató vehette át a „Helyben vagyunk” védjegyet

majort
2024. 09. 07., szo – 09:46

Újabb átadó ünnepségre került sor Vas vármegyében a „Helyben vagyunk” védjegy kapcsán augusztus 27-én. A második etapban azok a helyi szolgáltatók vehették át a védjegyet, akik a Savaria Karneválon megtartott, első ceremónián nem tudtak részt venni.

Így összesen tizennyolcra nőtt a „Helyben vagyunk” védjegyesek száma, a második átadón kapta meg a címet a Porta MészÁsó, a Bükfürdői termelői piac, a Farm manna, a Rábapatyi Termelői piac, az Ezerjó farm, a Nádasi helyi termelői piac és a Kiscsőszi Értékvásár.

Kovács István a Pannon Helyi Termék Nkft. (PHT) ügyvezetője, védjegy-tulajdonos elmondta: a Covid után egyre nagyobb figyelem fordult a helyi termékek és a helyi termelők irányába. A PHT munkatársai a Kislépték Egyesülettel és a bevont termelőkkel közösen felismerték, hogy nem a termékeket kell első sorban továbbfejleszteni, a hanem a helyeket és szolgáltatásokat, ahol a vásárló találkozik a helyi termékkel. Így az értékesítési csatornákra került a hangsúly, és ez a kezdeti fejlesztő munka alapozta meg a Helyben vagyunk védjegyet.

Ami ránézésre csak egy védjegy, de ez a védjegy egyedülállóan nem termékeket, hanem a helyet, a szolgáltatást minősíti. A helyi szereplők együttműködésére alapul, célja egy komplex, minőségi, helyi termékekre épülő, élményszolgáltatás fejlesztés. Olyan együttműködést akartak létrehozni a Helyben vagyunk védjeggyel, ami nem pályázatra épül. Alul építkezve, a közös célok mentén szeretnének egy Helyben vagyunk közösséget létrehozni, ahol mindenki a saját kis beletett munkájával segíti a kitűzött célokat.

A cél egy minőségi, komplex, helyi termékre épülő minősített térségi hálózat kialakítása, valamint a tudatos vásárlói kör összekapcsolása a minősített helyekkel. Tervük, hogy folyamatosan bővülve, először térségi szinten, pilotszerűen valósítják meg a programot. Ha a modell jól működik, az együttműködő partnerek bevonásával szeretnék a térségi szintet egyre tágítani.

A második átadós "Helyben vagyunk" védjegyesek bemutatkozása

Porta MészÁsó- Mészáros Andrea, Ásó Gábor: A helyi gazdaság egy olyan különleges hely, ahol a hagyományos gazdálkodási módszerek találkoznak a modern fenntarthatósági elvekkel. Itt minden termék, amit a kezébe vesz a vásárló, nemcsak finom és egészséges, hanem a helyi földek és a gazda gondoskodásának eredménye. Mészáros Andrea és Ásó Gábor már 2016 óta időt és energiát nem kímélve azon dolgoznak, hogy Gyöngyösfalu Pösei hegyen a kis birtokukon minden a helyére kerüljön.

Bükfürdői termelői piac: A Bükfürdői Termelői Piacon tavasztól őszig helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják portékájukat. A szervezőknek fontos, hogy az itt közreműködő árusok kizárólag olyan portékát kínáljanak, amelyek hagyományos eljárással, helyben vagy a környéken készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros és szűkebb környezetének ízét és zamatát. A Bükfürdői Termelői Piac a helyi kultúra és hagyományok központja. A vásárlás mellett különleges programok, kézműves bemutatók, és zenés előadások is várnak az idelátogatókat.

Farm manna: Marton Zsuzska egy csodás kis farmot hozott létre Dákán, ahol számos őshonos állatnak ad otthont. Fajta bemutatókkal, kisállat simogatással összekötött közösségi eseményekkel azt a célt tűzte ki, hogy megismertesse az őshonos állatokat az idelátogatókkal. Kistermelői tevékenységével- ahol a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket dolgozzák fel- az a céljuk, h az embereket ráébresszék a minőségi élelmiszerek fogyasztásán keresztül az egészségtudatos étkezésre.

Rábapatyi Termelői piac: A piac tele van illatokkal – frissen sült kenyér, érett gyümölcsök, fűszernövények és frissen szedett zöldségek. Az ide érkezők egy jól összeszokott közösséghez érkeznek, akiknek fontos, hogy az idelátogató pozitív élménnyel és minőségi termékekkel távozzon. Ez egy olyan hely, ahol nemcsak vásárolhatnak, hanem valódi élményben is részesülhetnek az érdeklődők. A piac a Rábapatyi közösség szívében található, ahol a helyi hagyományok és szokások is életre kelnek. A helyi termékek nemcsak finomak, hanem a vidéki élet és kultúra esszenciáját is magukban hordozzák.

Ezerjó Farm: Csehi dimbes-dombos községében található ez a közösség által működtetett kert, aminek gondozója Dudás Viktória és párja Zsolt. Elhivatottak a minőségi zöldségtermesztés iránt és fontos számukra, hogy a friss termék közvetlenül, szüret után kerüljön a vásárlóhoz, egyéb értékesítő csatornák nélkül. Így biztosítható a friss, változatos kosár, amit minden héten megkaphatnak az előfizető családok. Viktóriának és Zsoltnak fontos, hogy családjaikat folyamatosan segítsék, edukálják, így például recepteket, felhasználási tippeket adnak részükre.

Nádasi helyi termelői piac: A termelői piacok egy olyan ékszerdoboza, ami hangulatos helyszínének köszönhetően élménnyé varázsolja a vásárlást. A szervezőknek kifejezetten fontos a helyi identitás, a minőségi élelmiszer és a termelők személyisége. A hangulatról állandó programok gondoskodnak és törekszenek arra, hogy mindig színes és változatos kínálattal találkozzanak az ide látogatók.

Kiscsőszi Értékvásár: Képzeljenek el egy kis falut, ahol kora reggel belépnek egy világba, ahol a természet közelsége és a helyi közösség ereje összeér. Minden árusító stand mögött mosolygó kézművesek és termelők állnak, akik büszkén mutatják be saját kezűleg készített portékáikat és termesztett árujukat. Emellett szól az élőzene, hiszen ha Kiscsősz, akkor népzene és néptánc. Igazi komplex élmény az idelátogatónak.

 

Forrás: VAOL
Fotó: Helyben Vagyunk közösségi oldal