Télikert - borkóstoló építése

majort
2023. 11. 22., sze – 11:00

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-100-8.1.7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Télikert - borkóstoló építése

Kapcsolattartó megnevezése: Pál Zoltán

Megvalósítási hely pontos címe: Csörnyeföld, zártkert, 3431/2 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.02.01.

Elnyert támogatási összeg: 4 601 714 Ft

Teljes projekt összeg: 6 930 672 Ft

Projekt célja:

A projekt a szőlőhegyi turizmus, azon belül a gasztro- és borturizmus fejlesztése érdekében építési beruházást tartalmazott. Célja egy vendégfogadásra használt egykori gazdasági épület bővítése volt egy fedett panorámaterasszal.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A fejlesztés eredményeképpen a Vörcsöki-hegyen (Csörnyeföld, zártkert) felépült egy üvegfalú, zárt látványterasz, mely népszerű vendéglátóhelyként funkcionál.

Innovációs elemek bemutatása:

A projektben rejlő innováció részben abból adódik, hogy a fejlesztés Dél-Zalában egy szőlőhegyen valósul meg, így az hozzájárul a ZZSZ HACS Hegyháti Örökség Programjának megvalósításához. A projekt révén a szőlőhegy új gazdasági funkciót kap - esetünkben turisztikait - mely hozzájárul annak hosszú távú megmaradásához, a tájkép megőrzéséhez.
A szóban forgó projekt annyiban is innovatívnak tekinthető, hogy kiválóan használta ki a megvalósítási hely adta komparatív előnyöket - esetünkben a kivételes panorámát, a megvalósító gazdaság borászatát stb.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A megvalósítás során felépült egy látványos, zárt üvegterasz, mely bor- és gasztroturisztikai célú vendéglátás során hasznosul. A projekt hozzájárul a szőlőhegyek új gazdasági funkciókkal való gazdagításához, ezen keresztül pedig megmaradásuk biztosításához. A fentiek miatt a projekt közvetett módon hozzájárult a hagyományos gazdálkodás fenntartásához, a tradicionális tájkép megőrzéséhez és védelméhez.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A fenti projekt a tekintetben is jó gyakorlatnak számít, hogy a jelenlegi munkaerőhiánnyal jellemezhető időszakban a fejlesztés átgondoltan, fenntartható méretben - azaz egy család által felvállalható nagyságú méretben valósult meg.