Hegyesdre fel!

majort
2023. 11. 21., k – 23:12

LEADER munkaszervezet megnevezése: Vulkánok Völgye Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-97-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Hegyesdre fel!

Kapcsolattartó megnevezése: Imre Gabriella

Megvalósítási hely pontos címe: 8296 Hegyesd, hrsz. 043/2

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.12.29.

Elnyert támogatási összeg:11 871 117Ft

Teljes projekt összeg: 12 495 915Ft

Projekt célja:

Projektünk célja a település gazdasági életének élénkítése a falusi turizmus beindításával és ezáltal a lakosságszám csökkenésének, a lakosság elöregedésének megállítása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A cél elérésének érdekében Hegyesden, illetve a település közelében 10 helyen hajtottunk végre
kisléptékű zöldturisztikai fejlesztést. Padokat, fedett kiülőket, szemeteseket, kerékpártárolókat helyeztünk el, mászófalat létesítettünk, kerékpárokat és a tárolásukra alkalmas konténert szereztünk be, a hegycsúcsra pedig egy távcsövet telepítettünk.

Innovációs elemek bemutatása:

Az innováció a projekt komplexitásában van.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Komfortosabb, vonzóbb környezet alakul ki a turisták számára 10 helyen. Megvalósult egy innovatív szolgáltatás, így a turisták száma évi 500 főről várhatóan 1200 főre emelkedik. A fenntartási időszakban körülbelül 6000 fő turista látogat majd ide.

  • Gazdasági hatások: A turizmus fejlődése magával hozhatja a szálláskiadás és a falusi turizmus fejlődését. Az idelátogatók megismerkedhetnek a helyi termelőkkel és termékeikkel, amit helyben meg is vásárolhatnak. A munkaképes korú lakónépesség helyben maradása és a fiatalok betelepülése több SZJA bevételt eredményez. A vállalkozások helyben maradása, esetleg betelepülése több iparűzési adó bevételt hozhat. Nő a település vonzereje.
  • Társadalmi hatások: A lakosság életminősége javul.
    A kialakított pihenőhelyek segítik, hogy a turisták jobban, komfortosabban érezzék magukat. Esetleges többszöri visszatérés után elgondolkodnak az ideköltözés lehetősségén, ami segítheti a település lakosságának gyarapodását - település fenntartó hatása lehet. A társadalmi kohézió erősödik. A projekt megvalósításával a társadalmi - gazdasági esélyegyelőség megvalósul, azaz a városi és falusias települések közötti infrastrukturális ellátottság színvonalának közelítése megtörténik.
  • Környezeti hatások: A gyalogos és kerékpáros turizmussal csökken a károsanyag kibocsátás.