A drogprevenció és a személyiségfejlesztés színterei és eszközei

majort
2023. 11. 21., k – 23:08

LEADER munkaszervezet megnevezése: Völgy Vidék Közösség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-96-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A drogprevenció és a személyiségfejlesztés színterei és eszközei

Kapcsolattartó megnevezése: Majer Tiborné

Megvalósítási hely pontos címe: Ráckeresztúr, Dózsa György u. 4.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.01.18.

Elnyert támogatási összeg: 3 995 620 Ft

Teljes projekt összeg: 5 332 209 Ft

Projekt célja:

A meglévő civil segítő közösségi szolgáltatásfejlesztésünk kiterjesztése során 4 alkalommal drogprevenciós továbbképzést szervezünk közintézményekben dolgozó közszolgálati alkalmazottak számára, továbbá egy együttműködési program keretében 3 alkalommal terepi
szakmai tapasztalatcserét hajtunk végre.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projektben családkonzultációs, hozzátartozói és utógondozói csoportokat hozunk létre, valamint 60 fő számára - 15 fős csoportokban 4 alkalommal - szervezünk 6 napos akkreditált továbbképzéseket napi 10 órában. A csoportos foglalkozások a családi rendszer megerősítését, a szülői készségek fejlesztését szolgálják, míg a továbbképzések a pedagógusok, a szociális és az egészségügyi szakemberek drogprevenciós elhivatottságát fejlesztik. Továbbá 18 fős csoportok (ellátottak és terápiás munkatársak, szakemberek, partnerek) számára 1 napos terepi tapasztalatcseréket valósítunk meg 3 alkalommal a vértesacsai Föngyöskertben.

Innovációs elemek bemutatása:

Egyedi terápiás módszer – a csoportmunka során alkalmazott eljárások
Saját képzési módszertan – egyedi képzési tananyag használata és biztosítása
ISIS minőségrendszer alkalmazása – ISIT minőségmérés adaptációja norvég mintára.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt eredményeként javul egy hátrányos helyzetű célcsoport helyzete a Völgy Vidéken, valamint a drogmegelőzés és a rehabilitáció terén jelentős országos szintű eredmények (csoportos foglalkozások, utógondozás, képzés, terápiás gyakorlat) jönnek létre a civil közösségi szolgáltatásunk továbbfejlesztése során. Hatásként számba vehető, hogy a 60 fő intézményi alkalmazott toleranciaszintje nő a problémával kapcsolatosan, amely megelőző és felismerő cselekvéseket vált ki, továbbá több mint 100 fő konzultációs csoporttag hozzáállása, viselkedése, életmódja változik. A terápiás gyakorlatok új élményeket, kapcsolatokat, partneri lehetőségeket jelentenek.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Egy komplex szolgáltatásfejlesztési programot szeretnénk megvalósítani a drogmegelőzés és a kezelés terén, amely a családi rendszer megerősítését, a szülői készségek fejlesztését szolgálják, valamint a pedagógusok, intézményi dolgozók számára 60 órás akkreditált drogprevenciós továbbképzéseket és terápiás terepgyakorlatokat foglal magába. A Református Rehabilitációs Alapítvány a pedagógusoknak és a szociális szférában dolgozóknak drogprevenciós továbbképzéseket is szervez. A továbbképzéseken a pedagógusok olyan ismereteket, készségeket sajátíthatnak el, melyekkel a fiatalok segítésében használható módszereket, eszközöket, technikákat tudják hatékonyabban alkalmazni. Cél, hogy váljanak nyitottabbá és felkészültebbé az egészségfejlesztés, a prevenció feladatai iránt mentálhigiénés megközelítésben. A továbbképzés a tanárokat képessé kívánja tenni arra, hogy a drog és függőség kérdései, s a hozzá kapcsolódó rizikók megbeszélhetővé váljanak iskolai környezetben is, hogy a fiatalok védekező készségei megerősödhessenek.