"Kistraktor ad nagy fejlődést"

majort
2023. 11. 21., k – 23:06

LEADER munkaszervezet megnevezése: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-94-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: "Kistraktor ad nagy fejlődést"

Kapcsolattartó megnevezése: Lévai Ildikó

Megvalósítási hely pontos címe: Csókakő, Orondi út 24., 1050 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.06.30.

Elnyert támogatási összeg: 3 518 916 Ft

Teljes projekt összeg: 5 864 860 Ft

Projekt célja:

A vállalkozás Fejér megye északi részén, Székesfehérvártól 21 km-re, a móri borvidéken fekvő Csókakő településén működik 2010. szeptember 8. óta. 2020. május 29-e óta a Vértesi Vendégházban folytat szálláshely szolgáltatást, mely ingatlan közvetlenül a Csókakői vár árnyékában a Vértesi Natúrpark közvetlen szomszédságában található. Vállalkozási tevékenységei mellett 2021. március 23-ától őstermelőként is végez tevékenységeket.
A 2021-ben a szálláshely által nyújtott szolgáltatások körét lovaskocsi szolgáltatás biztosításával is tudta bővíteni szintén LEADER forrásból. A lótartás körülményeinek fejlesztése érdekében 2020. év folyamán 2 ha területet is vásárolt önerőből, így a lucerna termesztéssel sikerül a takarmány biztosítását megoldani a ló számára, illetve a lucerna terület adta zöld terület a levegő tisztaságához is nagy mértékben hozzájárul. A pályázat benyújtásakor a gazdaságban egy utánfutó, dobos kasza, rendsodró, kétfejes eke és borona már rendelkezésre állt. A pályázat keretében vállalkozási tevékenység további fejlesztését egy új eszköz, kistraktor és tartozékai (homlokrakodó, bálavilla, trágyavilla) beszerzésével tudta fejleszteni.

Az új eszköz hozzájárul egy európai szintű és minőségű állattartási tevékenységhez, valamint a helyi lakosság számára is új szolgáltatásként lehetőséget nyújt háztáji gazdálkodásuk, kiskerti tevékenységük könnyítéséhez szántási, boronálási, kaszálási szolgáltatás biztosításával.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt megvalósulása esetén beszerzésre került egy Captain 263 4WD elnevezésű kistraktor. A traktor kompakt méretével és az ehhez társuló fordulékonyságával, valamint magas műszaki tudással tűnik ki a kategóriából. A traktort 3 hengeres Mitsubishi ipari motor kultúrát járása és nagy nyomatéka teszi élvezetessé, melyet a 950 Kg-os tömegű traktor meglepően könnyedén mozgat meg. Így kompaktságával és mozgékonyságával igazi univerzális kert traktor lett. A jól átgondolt felépítésnek köszönhetően a gép házi kertekben és állattartó telepeken is használható, csakúgy, mint kommunális célokra. Számtalan módon munkába fogható, hiszen szerelhető rá számos frontfüggesztés és homlokrakodó is. Emelőművének 600 kg-os kapacitása pedig bőségesen elegendő a hozzá illő teljesítményigényű eszközök tartós üzemeltetésére. Optimálisan használhatóak, akár sorköz művelésre is, mivel nyomtávuk 102 cm. A korszerű műszerfal könnyen és gyorsan áttekinthető és informatív. A bálavillás kistraktor jelentősen megnövelte a hatékonyságot, mindamellett időt, pénzt és energiát spórolt a vállalkozás. A ló tartási helyének tisztán tartása szintén kézi erővel történt, a kistraktor trágyavillával és a homlokrakodóval ezt a munkafolyamatot is megkönnyíti és nagy előrelépést jelent a gazdaság fejlesztésében.

Innovációs elemek bemutatása:

A Captain 263 4WD elnevezésű kistraktor leírásában is modern, minden igényt kielégítő eszköz a gazdasági tevékenység fejlesztéséhez. Számtalan kiegészítő eszközzel bővíthető, ami a későbbiek során is lehetőséget nyújt újabb eszközök beszerzésével a szolgáltatások bővítésére.

  • Motor: 3 hengeres Mitsubishi Stage-V motorjának köszönhetően nagyon kevés az üzemanyag felvétele, a teljesítménye 25 lóerő. Max. sebessége 21 km/h, tank kapacitása 23L.
  • Váltó: A könnyedén használható manuális váltónak (9 fokozatot előre, 3 hátra) a segítségével beállíthatja a kívánt sebességet.
  • Kormányzás: A szervokormányzásnak köszönhetően kis sugarú körben képes a traktor megfordulni.
  • Komfort: A traktort a biztonság érdekében bukókerettel látták el. Tágas tér található a lábnak, ergonomikus rugós ülés felel a nagyobb komfortérzetért. Telefontartóval és 12v töltővel, utánfutóaljzattal, teleszkópos motorháztető nyitással is rendelkezik.
  • Hidraulika: Szabványos 3 pontos felfüggesztéssel rendelkezik, az alsó emelési pontokon max. 600kg emeléssel. Továbbá 1 körös hidraulika kivezetés a traktor hátsó részénél.
  • TLT: Szabványos 6 bordás kihajtás 2 fokozattal: 540, 1000
    Méretek: Hosszúsága: 2674mm Szélessége: 1027mm Magassága: 2106mm Súly: 950kg
  • Gumi: Elől: 180/85D12 Hátul: 8,3 X 20
  • Meghajtás: Kapcsolható összkerékfunkció, differenciálzár. A jól átgondolt felépítésnek köszönhetően a kistraktor házi kertekben és állattartó telepen is használható, csakúgy, mint közösségi célokra. Számtalan módon munkába fogható, hiszen szerelhető rá számos frontfüggesztés és homlokrakodó is.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Csókakő épített és természeti örökségében, hagyományokban gazdag környezetében reneszánszát éli a háztáji gazdaságok újraéledése. A világjárvány okozta bezártságnak és a szemléletváltásnak köszönhetően egyre több család termeli meg a számára szükséges alapanyagokat a kertjében, a régi falusi életben megszokott tevékenységeket végezve. A szőlőtermesztés mellett jellemző a gyümölcsfatermesztés is. A termelt termények feldolgozásának széles skáláját láthatjuk. A cserjék közül a Vértesre is jellemző somból is finom lekvárt készítenek.

A vállalkozási tevékenység további fejlesztése az új eszköz, kistraktor és tartozékai (homlokrakodó, bálavilla, trágyavilla) beszerzésével valósult meg, mellyel egy európai szintű és minőségű állattartási- és növénytermesztési tevékenység végezhető. Saját mezőgazdasági tevékenység fejlesztése, mely kiegészítő jövedelmet biztosít, hozzájárul a helyi önkormányzat bevételének növekedéséhez is. Az eszközbeszerzés a helyi, valamint a környékbeli (Söréd, Csákberény) lakosság számára is lehetőséget nyújt háztáji gazdálkodásuk, kiskerti tevékenységük könnyítéséhez szántási, boronálási, kaszálási szolgáltatás biztosításával. A kertek művelése, gondozása nem egyszerű feladat, nehéz fizikai munka, ami sokakat elriaszt a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek végzésétől. Egy hatékony, kis helyeken elférő traktor órák alatt képes elvégezni a több hetes munkát, nagyobb kedvet biztosítva a könnyített munkavégzéshez. A megtermelt termékek elősegítik az önellátást, ezzel az önfenntartó képesség erősödik a településen. Az eszközbeszerzés egy mezőgazdasági tevékenységben való aktív részvételi lehetőséget is biztosít, a helyi és környékbeli turizmus egyik új színfoltját adja.