"a mi Kisházunk" elnevezésű falusi szálláshely megvalósítása és elindítása

majort
2023. 11. 21., k – 23:04

LEADER munkaszervezet megnevezése: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-94-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: "a mi Kisházunk" elnevezésű falusi szálláshely megvalósítása és elindítása

Kapcsolattartó megnevezése: Török-Mezei Beatrix

Megvalósítási hely pontos címe: 2896 Szomód, Tatai u. 6.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.03.

Elnyert támogatási összeg: 3 515 399 Ft

Teljes projekt összeg: 5 785 516 Ft

Projekt célja:

Az ingatlan Szomódon a Tatai utca 6. szám alatt található. Az 540 m2-es ingatlanon a vendégházzá alakuló parasztház áll, melyhez 300 m2-es udvar tartozik. Ennek egy része zöldfelület gyeppel, örökzöld növényekkel és tujasorral, egy része pedig murvás, leszegélyezett terület, amely parkolóként működik a szálláshely üzemelése során.

A cél egy olyan rusztikus, kerítésen belüli kert létrehozása volt, amely a megfelelő funkciókat (díszkert, játéktér, sütögető hely, parkoló, autó beálló) ellátja, illetve a megtartandó elemeket a környezetbe illeszti. A kertépítési munkák másik fontos eleme az épület előtti utcafront kialakítása volt, amely rendezett első benyomást kelt az érkező vendégekben illetve az elhaladó szemlélőkben. További cél volt a vendégház külső vakolása, hagyományos alapú vakoló anyaggal. A belső részben a mosdó helyiség felújítása valósult meg. Az építési munkák mellett a tulajdonos nagy hangsúlyt fektetett a marketing tevékenységre. 3 nyelven jelent meg a vendégház honlapja, mivel nem csak a belföldi turizmusra, hanem a külföldi látogatókra is számít a tulajdonos. A vendégház logóját is a pályázat keretén belül tervezték meg. 3 nyelven 500 példányban szórólap is készült. A projektet egy rendezvénnyel zárták, ami egyben a vendégház nyitó rendezvénye is volt.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A vállalkozás neve „a mi Kisházunk”. A szomódi faluközpontban található egy 500 m2 telken lévő 75 m2-es vendégház, mely teljes komforttal rendelkezik: két háló 6 férőhellyel, fürdő, wc, felszerelt konyha, praktikus, zárt kert, parkoló. A tulajdonos ötlete, hogy lakóhelyén –Szomódon - szálláshelyet nyisson, már több éves volt. Várt a megfelelő időpontra és ingatlanra. Ez 2019. novemberben vált valósággá. Ahhoz, hogy minden igényt kielégítő komforttal várja a vendégeket, szükségesek voltak a pályázatban tervezett felújítások, és a kert rendezése.
Hitvallása, hogy csak magas minőségű dolgokra szánjuk időnket és pénzünket, ami ez által hozzáad mindenki életéhez: a vendégéhez, vendéglátóéhoz és a környezetünkben élő emberekéhez. Biztonságos, egészséges és esztétikus házat szeretett volna kiadásra kínálni, és ez az álma valóra is vált.

A pályázat keretében beszerzésre került egy mosogatógép és mosógép is, valamint a WC-t is felújították. A telek összesen 500 m2, ami jelenleg egy egyszerű, de rendben tartott udvart jelent. Ide megvalósult egy virágos kert, öntözőrendszerrel. A ház külső, autentikus vakolása és festése is megtörtént. Beszerzésre került a kapunyitó berendezés, így a vendégek egyszerűen jöhetnek be, és állhatnak be autójukkal az udvarba.

Innovációs elemek bemutatása:

Első pillantásra hagyományos magyar parasztház, második odafigyelésre modern épület jött létre elektromos kapuval, mosogatógéppel, mosógéppel, wifivel, okostévével.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A tulajdonos legfőbb célja volt, hogy a vendégház egységes, faluképbe illő külső megjelenést mutasson, ezért hagyományos vakoló anyaggal készült, autentikus vakolat került a falra. A kertfelújítás az udvar funkcionális használatát teszi már lehetővé a hozzá érkező vendégek részére. A vendégháznak megnyitása óta folyamatosan vannak vendégei. Az elkészült weboldal is sikeres, hiszen a legtöbben azon keresztül foglalják le a szállást. Igyekszünk minél több marketing csatornát még alkalmazni, amelyek segítségével a vállalkozás, a vendégház sikeresen működhet hosszú távon.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

  • A ház egész évben nyitva van, ahol 3 nyelven beszélnek a házigazdák.
  • Rugalmas hozzáállás a vendégekhez.
  • Nagyfokú igényesség a tisztaságot és ízlésességet illetően.
  • Reggeli és ebéd biztosítása.
  • Biciklis és babarát szállás, mely kedvezményt nyújt a nagycsaládosoknak és túrázóknak is.

Tata belvárosa pár percnyire van a háztól. A ház önálló, azaz csak egy családnak, párnak, társaságnak adják ki, nem kell másik vendéggel osztozkodni. Saját nyaraló érzése van az ide látogatónak, mert nem az a tipikus steril hotel szoba várja a vendégeket. Az átlagosnál bővebb felszerelés jellemzi a konyhát, így igazán kényelmesen lehet sütni-főzni. A privát kert, mely fedett terasszal, sok játékkal, ápolt kerttel és zárt parkolóval van ellátva, igen szimpatikus a főleg nagyvárosból érkezőknek.