„Sallay László kovácsműhely” felújítása, interaktív foglalkoztató kialakítása

majort
2023. 11. 20., h – 08:48

LEADER munkaszervezet megnevezése: Sárvíz Helyi Közösség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-76-8.1.3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Sallay László kovácsműhely felújítása, interaktív foglalkoztató kialakítása

Kapcsolattartó megnevezése: Majerné Mészáros Erika

Megvalósítási hely pontos címe:2433 Sárosd, Fő út 1., hrsz.: 48

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.09.10.

Elnyert támogatási összeg: 4 812 647 Ft

Teljes projekt összeg: 5 554 339 Ft

Projekt célja:

Büszkeségünk és örökségünk megőrzése: „Sallay László kovácsműhely” felújítása, interaktív foglalkoztató kialakítása Sárosdon. A fejlesztés célja a településen élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele olyan, a fenntarthatóság növelését elősegítő fejlesztés által, amely a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bír.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Sárosd Fejér megye közepén helyezkedik el, Székesfehérvár és Dunaújváros között nagyjából félúton. Jól megközelíthető gépkocsival Székesfehérvár, Seregélyes, Dunaújváros, Dunaföldvár Káloz, Adony, felől; vonattal pedig a Budapest-Pécs vasútvonalon.
Maga a község egy jellegzetes mezőföldi településből fejlődött többutcás szalagtelkes községgé. Az önkormányzat célja az épülettel világos, azaz egy hamarosan elfeledésbe merülő szakma bemutatása és ezzel megtartása, továbbá egy lassan az enyészeté lévő épület újraélesztése. Mindez úgy tud megvalósulni, hogy a felújított, újragondolt épületbe egy a kovácsmesterséget bemutató állandó és időszaki kiállítás települ, többségében az itt meglévő eszközök-szerszámok felhasználásával. A kiállítást a nagyközönség részére megnyitjuk.

A projekt keretében a Sárosd, Fő utca 1. alatti ingatlanon levő 35,42 m2-es, leromlott állapotú kovácsműhely felújítása és interaktív foglalkoztató kialakítása történt meg. Interaktív foglalkozások megtartásához 2 db aktív hangfalat, 1 db mini vokál mikrofon szettet, 2 db mikrofon állványt és 1 db LED SMART TV-t szereztünk be.

Az első helyiségben - felújítása, korszerűsítése után - a klasszikus kovácsmesterséget bemutató tér került kialakításra, megőrizve az épület minden jelenlegi értékét. Az épület azon nyugati, utcafronti tömege, amely a kovácsműhely volt héjazat és fedélszékcsere mellett megőrizendő –felújítandó állapotú volt. A hátsó épületrész lebontását követően helyét egy interaktív fedett-nyitott szín veszi át, mely alatt kisebb csoportok számára előadásokat lehet tartani, például a korabeli kovácsok életéről, videókat bemutatni a patkolás folyamatáról és kiállításokat szervezni, melyek a mesterség csínját-bínját mutatják be.

Innovációs elemek bemutatása:

A fejlesztés a település számára mindenképpen innovációnak minősül, tekintettel arra, hogy a lakosság számára eddig nem volt lehetőség ilyen jellegű előadások megtartására, illetve interaktív programok létrehozására. A fejlesztés során beszerzett eszközök a legújabb technológiai eljárással készültek.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A településen élők elvárása a szép, rendezett és gondozott területek és ingatlanok.
Ennek megfelelően több olyan fejlesztés folyik, amelyek meglévő épületek felújítását célozzák meg.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A település vonzereje, népességmegtartó képessége nő, hiszen a beruházás biztosította kovácsműhely, valamint interaktív foglalkoztató a szabadidő tartalmas eltöltésének helye lesz. Az interaktív foglalkoztató remek információ forrás lesz az oda látogató fiatalok és idősek részére egyaránt. A közösségi tér kialakításával a közösségi együttműködés tovább erősödik.