Gombafeldolgozó üzem létesítése

majort
2023. 11. 20., h – 08:32

LEADER munkaszervezet megnevezése: Rinya-Dráva Szövetség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-73-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Gombafeldolgozó üzem létesítése

Kapcsolattartó megnevezése: Krivarics Dániel

Megvalósítási hely pontos címe: 7511 Ötvöskónyi Eötvös utca 35.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.28.

Elnyert támogatási összeg: 5 000 000 Ft

Teljes projekt összeg: 8 333 333 Ft

Projekt célja:

Ötvöskónyi településen gomba feldolgozó üzem létesítése. Szárított gomba előállítása termesztett és erdei gombából.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Ötvöskónyi településen egy családi ház gombafeldolgozásra alkalmas üzemmé alakítása volt a projekt célja. A feldolgozó üzemben főként saját gomba aszalása történik, valamint különböző erdei gombák szárítása. A szárított gombából gombapor is előállításra kerül. Az épület úgy lett
kialakítva, hogy feldolgozásra alkalmas legyen és minden előírásnak megfeleljen. Az épületben kialakításra került egy külön tisztító helyiség egy ipari mosogatóval. A tisztítás után, a szeletelés következik a feldolgozó helységben, amihez egy zöldségszeletelő gép került beszerzésre. Az ezt követő munkafázis az aszalás, ami egy aszaló szekrényben történik. A végső munkafázis a mérlegelés és csomagolás. Az épületben egy külön tároló lett kialakítva a kész termékek elhelyezésére. Összeségében építési és eszközbeszerzési tevékenységek valósultak meg helyi kivitelezőkkel megvalósítva.

Innovációs elemek bemutatása:

A fejlesztés eredményeként a térségben egy új, magas hozzáadott értékű helyi termék jött létre.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A környékbeli boltokban zöldségeseknél új helyi termék kapható. Főként szárított gomba termékek kerülnek előállításra. Az embereknek egész évben lehetőségük lesz ezeket a termékeket megvásárolni, így mindig lehet otthon ízletes és egészséges gomba alapanyaguk egy étel elkészítéséhez.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt alacsony, mindössze 5 millió Ft támogatás összegből valósult meg, mégis maradandó érték jött létre. Egyrészt létrejött egy infrastrukturális beruházás, egy új üzem, amihez munkahely teremtés is társult. Másrészt létrejött egy új helyi termék is. A gomba termesztéssel és feldolgozással kis területen is lehet magas hozzáadott értéket előállítani.