A Vilma-ház új melléképületében a tetőtéri kiállítótér berendezése

majort
2023. 11. 20., h – 08:24

LEADER munkaszervezet megnevezése: Rinya-Dráva Szövetség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-73-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A Vilma-ház új melléképületében a tetőtéri kiállítótér berendezése

Kapcsolattartó megnevezése: Spanics Ágnes

Megvalósítási hely pontos címe:7563 Somogyszob, Luther u. 24.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.10.29.

Elnyert támogatási összeg: 999 998 Ft

Teljes projekt összeg: 999 998 Ft

Projekt célja:

A Vilma-ház országosan védett műemlék, működési engedéllyel rendelkező muzeális kiállítóhely, gyűjteménye - mely a Vilma Háza Alapítvány tulajdona - közgyűjtemény. Célja, hogy a múlt tárgyi és szellemi örökségét összegyűjtse, átörökítse és publikálja. A ház 1839-ben épült, ez volt a falu első tégla parasztháza, mely pályázati forrásból 2009-ben felújításra került. A tájház udvarán 2014. évben szintén pályázatból egy régi pajták és istállók példája szerint épült melléképület található, benne foglalkoztató, kamra, konyha és berendezett kovácsműhely, melynek tetőterében egy 100 nm nagyságú kiállítótér berendezése valósult meg jelen pályázatból. Ennek eredményeképpen az alapítvány tulajdonában lévő közgyűjtemény a helyi közösség és az ide látogató csoportok, vendégek részére méltó módon bemutathatóvá vált. Megszűnt az eddig jellemző túlzsúfoltság, és a raktározott holmik is láthatóvá váltak.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében 16 db tárolószekrény, vitrin, dobogó és szoborállvány került beszerzésre, helyi asztalos vállalkozótól.

Innovációs elemek bemutatása:

A kiállítás autentikus módon és környezetben mutatja be a múltat, az elődeink napi életvitelét, foglalkozását, használati tárgyait, tárgyi örökségét.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A Vilma-háza mára a térség egyik meghatározó látnivalója, turisztikai célpontja, országszerte ismert és szakmailag elismert. A Nagyatád Rinyamente turisztikai desztináció egyik meghatározó turisztikai célpontja, mely nem csak egy hely, egy látnivaló, hanem aktív programot is kínál, melyben részesei lehetünk a múltnak.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt jó példája a térségi/közösségi összefogásnak, mely az alapja a gyűjteménynek és az Alapítvány fenntartásának és működtetésének. Hiszen a kiállításban nem a beszerzett tároló eszközök képviselik az értéket, hanem a bemutatott múltbéli tárgyi emlékek, melyek adományokból származnak. Még kisösszegű, 1 millió Ft-ot el nem érő támogatásból is létre lehetett hozni egy, a szélesebb értelemben vett társadalom számára is értékes és a térség számára is hasznos kiállítást.