Hagyományőrző rendezvény

majort
2023. 11. 19., v – 22:01

LEADER munkaszervezet megnevezése: Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-67-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Hagyományőrző rendezvény

Kapcsolattartó megnevezése: Pisla István

Megvalósítási hely pontos címe: Nyírtelek, 0377/2 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.09.25.

Elnyert támogatási összeg: 996 396 Ft

Teljes projekt összeg: 1 333 310 Ft

Projekt célja:

Annak érdekében, hogy a huszárhagyományok ápolása, a magyarságtudat erősítése és fenntartása mind szélesebb körben és területen elterjedjen, szükségessé és megalapozottá vált az eddigi megszokott tevékenységeink bővítése, sokrétűbbé tétele. Ily módon jelen projekt keretében elsősorban az interaktivitásra és a "sajátélmény"-módszerre helyezzük a hangsúlyt,
például játékos vetélkedők kicsiknek, huszár-kvíz, lovaglás, huszárfegyverek kipróbálása és készítése (fából) programokkal.

A projekt elsődleges (közvetlen) célcsoportját a Nyírtelek településen élő gyermekek és fiatalok, időskorúak, valamint családjaik alkotják, különös tekintettel a következőkre:

- 25 év alatti gyermekek és fiatalok korcsoportjai, (azaz óvodások, általános iskolás és középiskolás korúak, valamint az ifjúsági korosztály)

- időskorúak

- helyi lakosság

A projekt megvalósításának keretében együttműködő partnerként bevonásra került Nyírtelek Város Önkormányzata. Az együttműködés keretében az Önkormányzat által vállalt feladatok a következők:
- a Pályázó szervezet ingyenes szolgáltatásait propagálja,

- elősegíti és engedélyezi a Pályázó általi, az Együttműködő partner helyszínein történő propagálást, ezzel is segítve a program sikeresen megvalósítását,

- vállalja, hogy részt vesz a program keretében szervezett nyilvános rendezvényen,

- szükség szerint szakmai segítséget és támogatást nyújt a rendezvény megvalósítása érdekében.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt elemei:

- rendezvény megvalósítása (rendezvényszervezés, rendezvénytechnika, előadói díj, vendéglátás),

- eszközbeszerzés (mosogatógép, mikrosütő, kávéfőző, evőeszköz készlet),

- tájékoztatás és nyilvánosság,

- projektmenedzsment.

Innovációs elemek bemutatása:

A projekt horizontális alapelvei: esélyegyenlőség, egyenlő esélyű hozzáférés, értékközpontú fejlesztés, környezetvédelem, környezeti fenntarthatóság. A pályázó növelte az újrahasznosított papír használatát az adminisztrációs tevékenységek során.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt keretében megvalósuló program hozzájárul a helyi identitás és lokálpatriotizmus erősítéséhez, a társadalmi kohézió erősítéséhez, az előítéletek csökkentéséhez, az egyes hátrányos helyzetű csoportok (mélyszegénységben élők, időskorúak, fogyatékossággal élő személyek) elfogadásához, valamint a minőségi szolgáltatásokhoz és programokhoz való hozzáférés javításához. Továbbá a projekt hatására növekszik az aktív közösségi és társadalmi részvétel. A rendezvény teret és lehetőséget biztosít ahhoz, hogy az elért célcsoport tagjai maguk is aktív hagyományőrzőkké, értékvédőkké váljanak.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál:

A rendezvényen lehetőség nyílt a résztvevőknek betekinteni a lovas huszárok egykori életébe, mely során az érdeklődők megtekinthették, megvizsgálhatták a fegyvereket, ruházatot és beszélgethettek a hagyományőrző huszárokkal. A résztvevők végignézhették egy hagyományos disznóvágás lépéseit, majd megkóstolhatták az ebből készült ételeket. A rendezvény célja volt a fiatalabb generáció számára az ismeretek interaktív átadása, a történelmi múlt értékeinek megismerése, a helyi ünnepek megélése és a tiszteletadás. A rendezvényen jónéhány lakos részt vett, a gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a huszárokat és szívesen vették kezükbe az eszközöket. Nagy figyelemmel hallgatták a beszámolókat és előadásokat.