Gépbeszerzés Berecz János őstermelő gazdaságába

majort
2023. 11. 19., v – 17:09

LEADER munkaszervezet megnevezése: Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-56-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Gépbeszerzés Berecz János őstermelő gazdaságába

Kapcsolattartó megnevezése: Berecz János

Megvalósítási hely pontos címe: 4471 Gávavencsellő, Szabadság u. 1.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.06.15.

Elnyert támogatási összeg: 2 970 822 Ft

Teljes projekt összeg: 3 961 089 Ft

Projekt célja:

A támogatást igénylő savanyított termékeket (pl. savanyú káposzta, csemege uborka, almapaprika, vegyesvágott savanyúság) állít elő. A termékeket 3 megyében magánszemélyeknek és kiskereskedelmi vállalkozásoknak értékesíti. A projekt célja zöldségfeldolgozó üzem kapacitásának bővítése egy új univerzális szeletelő gép, valamint egy csalamádékeverő beszerzésével. Az előállított termékek iránt folyamatosan nőtt a kereslet, amit a meglévő felszereltséggel már egyre kevésbé tudott kielégíteni a támogatást igénylő.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A pályázat keretében 1 db ESZG-650 típusú univerzális szeletelőgép (2000-3000 kg/óra feldolgozási kapacitás, állítható fordulatszám szabályozóval, szeletelő kések száma 7 db, rozsdamentes acél kivitel) és 1 db ECSK - 100 típusú szakaszos üzemű csalamádékeverő gép (300 kg/óra feldolgozási kapacitás, rozsdamentes acél kivitel) beszerzése valósult meg.

Innovációs elemek bemutatása:

A vállalkozás szempontjából innovációt jelent, hogy az univerzális szeletelőgép segítségével többféle terméket többféle méretben folyamatosan lehet előállítani. Innováció, hogy a vállalkozás a fogyasztói igények kielégítését új, a korábbinál magasabb minőségű, színvonalú módon tudja kielégíteni. A tervezett beruházás időszerű, modern, korszerű, fejlett technológia alkalmazását jelenti.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A gépbeszerzésnek köszönhetően a kedvezményezettnek a termék feldolgozási tevékenységét sikerült bővítenie. Egyrészt a feldolgozott mennyiséget tudta növelni, melyre folyamatos piaci igény jelentkezik vevői részéről, másrészt a feldolgozott termékek számát is tudta növelni az univerzális szeletelő géppel, mivel ez a berendezés többféle terméket is tud szeletelni, míg a jelenleg használt, már elavult géppel csak egy-két terméket tudott feldolgozni. Az előállított termékek mennyiségének növelése és a kínálat bővítése a vállalkozás hosszútávú fenntartásához. A kedvezményezett a jövőben tervezi a termelési folyamat további gépesítését tisztítást és csomagolást segítő gépek beszerzésével.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A támogatást igénylő mezőgazdasági őstermelőként 12 éve végzi tevékenységét. A saját gazdaságában megtermelt és partnereitől vásárolt zöldségféléket dolgozza fel savanyúságként. Gazdaságában igyekszik környezetbarát termesztést folytatni, csak a legszükségesebb vegyszereket alkalmazza. A késztermékek előállítása során is tartózkodik a mesterséges adalékanyagoktól, a termékek tartósításához, savanyításhoz csak természetes anyagokat használ. A kedvezményezett tapasztalata alapján egyre nagyobb a kereslet a nagyüzemi tömegtermelésben előállított termékek helyett a kistermelői gazdaságokban készült jó minőségű, egészséges termékek iránt.