Jantyik Kápolna felújítása

majort
2023. 11. 19., v – 16:53

LEADER munkaszervezet megnevezése: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-54-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Jantyik Kápolna felújítása

Kapcsolattartó megnevezése: Szigeti Antal plébános

Megvalósítási hely pontos címe: 5672 Murony külterület, hrsz.: 05/4.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.07.04.

Elnyert támogatási összeg: 5 232 824 Ft

Teljes projekt összeg: 6 305 279 Ft

Projekt célja:

Az 1861-ben Jantyik Mátyás és felesége, Kutyik Mária által építtetett, a maga nemében egyedülálló, de hosszú ideje rendkívül romos állapotban található történelmi és épített emlék megőrzése és látogathatóvá tétele.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében megvalósult a Kápolna teljes külső-belső restaurálása, újra szentelésére pedig a kötelező közösségfejlesztő program keretében szervezett szentmise és piknik adott alkalmat.

A helyi aktivisták önkéntes munkájának köszönhetően az épület körüli "dzsungel” helyén rendezett park létesült információs táblákkal és a kivitelezés során rejtélyes módon előkerült míves kovácsoltvas kerítést is felújították és eredeti helyére visszaállították.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A Jantyik Mátyás Kápolna a mintegy 1 100 lelkes Murony község legjelentősebb épített értéke és a békési járásnak is méltán számon tartott öröksége. Régi adósság rendeződött a felújítással, melynek társadalmi támogatottsága mindenképpen kiemelendő. A Plébánia törekvését számtalan helyi vállalkozó és önkéntes segítette felajánlásával és munkájával, a 2019 ősze óta látható mozgolódás a környéken mesébe illő történéseket generált. Az épület körül a régi „dzsungel” helyén kialakított rendezett park a helyi aktivisták hozzájárulása, a rejtélyes módon előkerült míves kovácsoltvas kerítést szintén helyi vállalkozó újította fel és állította vissza eredeti helyére. A felújítására 2015-ben indított adománygyűjtés szerényebb összege is rendeltetési helyére került.

A projekt keretében 2020. július 4. napjára szervezett szentmise és piknik igazi örömünnep volt, melyen nem várt tömeg, kétszáz boldog ember vett részt. Érkeztek zarándokok busszal és kerékpárral, szervezett csoportokban, ott voltak a környék régi tanyavilágában gyerekkorukat leélt családok idősei, akik még bújócskáztak is a Szűz Mária szobor mögött, az Ő leszármazottaik, helyiek és környékbeliek, elszármazottak egyaránt. 2023. július 8-án már a negyedik zarándoklatra került sor a Kápolna "újkori" történetében, a terület jelenleg is kulturált körülmények között látogatható.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Kápolna felújítása érdekében a Páduai Szent Antal Plébánia több alkalommal is nyújtott be pályázatot, sikertelenül. A LEADER program lehetőségeinek (helyben meghatározott támogatási célok és szempontok stb.) és a LEADER HACS munkaszervezet "jelenlétének" köszönhetően a kudarcok és az elkeseredés ellenére a helyiek újra aktivizálhatók voltak, a siker pedig elegendő energiát szabadított fel az eredmények hosszú távú fenntarthatóságához.