„40 ÉVE TÁNCOL APÁTI”

majort
2023. 11. 18., szo – 08:40

LEADER munkaszervezet megnevezése: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-48-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: „40 ÉVE TÁNCOL APÁTI”

Megvalósítási hely pontos címe: 5130 Jászapáti, István Király út 8.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.06.05.

Elnyert támogatási összeg: 1.997.810 Ft

Teljes projekt összeg: 2.105.000 Ft

Projekt célja: Jászapátin a 1978 októberében megalakult a Jászapáti Szövetkezeti Néptáncegyüttes, majd az itt táncoló fiatalok és szüleik kezdeményezésére alakult meg 1995-ben a Jásztánc Alapítvány. A Jászapáti néptánc tanítás jubileumának alkalmából került megrendezésre az Alapítvány szervezésében a „40 éve táncol Apáti” című program, ezzel a gálaműsorral ünnepelte megalakulását Jászapáti néptáncos közössége.
A projekt átfogó céljai voltak még többek között a vidék megtartó erejének megőrzése, fokozása, közösség építés, közösség formálás, térségi együttműködések, kapcsolatok elősegítése, továbbá a szolidáris jász közösség alakítása esélyegyenlőség biztosításával, a hagyományőrző programok és a jász identitás motiválása a rendezvény megvalósításának keretein belül.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Az egész napos program a megnyitóval indult, majd helyi termék bemutató és értékesítése zajlott (pl. méz, jász népi hímzés, csuhé- és gyékényfonás, száraz tészta, fazekas termékek), valamint ezzel párhuzamosan kézműves foglalkozásokat is tartottak. A gyerekek és felnőttek is egyaránt nagyon élvezték a kosárfonás, gyöngyfűzés, bőrözés, Jász minták, motívumok rajzolását, hímzését, a mézeskalács díszítést. Viselet- és ruhabemutató is megrendezésre került még a délelőtt folyamán, illetve gasztronómiai előadás és bemutató, ahol Jászsági ételek bemutatója című előadás keretében ismerkedhettek meg a mézeskalács készítéssel, csigakészítés bemutatásával, jászsági hagyományos ételekkel. Délután folytatódott a program a Rácz Aladár Zeneiskola növendékeinek, és a Pedzsom Néptánc Együttes fellépésével. A Csurgó zenekar először a gyerekeknek tartott színvonalas előadást, majd hajnalig szórakoztatta a résztvevőket. Este táncgála is volt a Jásztánc Alapítvány valamennyi csoportjának közreműködésével.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A rendezvény a tervek szerint valósult meg. A résztvevők száma összesen az egész nap folyamán 445 fő volt, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy nagyon sikeres és eredményes volt a „40 éve táncol Apáti” program.
A legfontosabb célja az Alapítványnak a múlt megőrzése, a történelem, a néptánc, és a hagyományok tisztelete. Ezek mind hozzájárulnak a jász kultúra értékeinek fenntartásához és átadásához a jövő nemzedékei számára. Készült egy nagyon színvonalas reklámfilm is a néptánccsoportról, ami a rendezvényen is levetítésre került, amely az alábbi elérhetőségen megtekinthető most is.

 

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Jászapáti városában több évtizedes hagyománya van a néptánc szeretetének és tanításának, mely biztos táptalajt 1978. őszén kapott, amikor elindult a szervezett néptáncoktatás Jászapátin. Példaértékű, hogy a táncos közösség több mint negyven éve köteleződött el a kultúra iránt, és azóta is ápolja, őrzi, valamint átadja a néptáncos hagyományokat. A jubileumi év méltó alkalom volt a visszatekintésre, a nosztalgiázásra, a számadásra. A gálaműsoron a negyven év szépségeire és kihívásaira egyaránt emlékeztek meg, és mindemellett a program alkalmat adott a tánccsoport elszármazott, külföldön élő tagjainak összetartására is.