FT-1000/4 típusú automata folyadéktöltősor beszerzése, beüzemelése

majort
2023. 11. 18., szo – 08:35

LEADER munkaszervezet megnevezése: Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-47-8-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: FT-1000/4 típusú automata folyadéktöltősor beszerzése, beüzemelése

Megvalósítási hely pontos címe: 2647 Hont, Dózsa utca 12.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.11.30.

Elnyert támogatási összeg: 19.498.500 Ft

Teljes projekt összeg: 27.855.000 Ft

Projekt célja: Több és magasabb minőségű termék előállítása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Vállalkozásunk fő tevékenysége a zöldség- és gyümölcs feldolgozás-, tartósítás. Cégünk egyik fő húzó terméke a kézműves és prémium gyümölcsszörpök gyártása. Ahhoz, hogy ezt a terméket megfelelő minőségben és mennyiségben tudjuk Vevőinkhez szállítani, szükségünk volt egy olyan gépre, mely ezt lehetővé teszi (mind gyorsaságban, mind a megfelelő technológiai paraméterek biztosításával). Az automata folyadéktöltő gép ezt szolgálja. Illetve a piaci szortimentünket tudjuk bővíteni azáltal, hogy kisebb vagy nagyobb üveg flakonok töltését is tudja a gép biztosítani, valamint új terméktípusok gyártásával is új piacok felé nyithatunk. Ilyen új termékek: smoothiek, 100%-is ivólevek, gyümölcsnektárok, valamint folyékony szószok, öntetek gyártásával is tudunk foglalkozni. Ezeknek az új termékeknek a bevezetésével olyan piacokat is ki tudnánk használni, melyek egyelőre még kevésbé elterjedtek (olyan szószok és italok, ivólevek gyártása, melyek tartósítószer nélkül készülnek, illetve újrahasználható csomagolóanyagba kerül csomagolásra (üvegbe műanyag helyett)
A töltőgép olyannyira gyorsítja a csomagolási időt a nagy teljesítménye miatt, hogy a csomagolást követő technológiai lépés (pasztőrözés) ideje lecsökken. Ez a csökkent idejű pasztőrözés energiaköltség spórolást jelent, valamint mivel kevesebb hő éri a készterméket azok beltartalmai értékei (ásványi anyagok és vitaminok) is magasabb marad a hagyományos kézzel töltésű szörpjeinkhez képest. Mindemellett a dolgozók fizikai megterhelése is kevesebb lesz, mivel az automata töltőgép szivattyúval tölti fel magát a megfőtt szörppel (nem kell átvödrözni) illetve olyan magasságban van a töltőasztal és a töltőfej, mely kényelmes a dolgozóknak (nem kell görnyedni, hajolni). A töltőgéphez kapcsolódó tároló körasztal pedig egy átmeneti tárolási helyet nyújt addig, amíg a dolgozó a következő munkafázishoz tudja az üveg palackokat juttatni.

Innovációs elemek bemutatása: A vállalkozásunk szempontjából a fejlesztés innovációnak minősül, mert minden munkafolyamat könnyebbé válik, valamint magasabb minőségű terméket fogunk előállítani.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Vállalkozásunk a fejlesztés révén olyan új eszközhöz jutott, melyek lehetővé teszi, hogy gyártási kapacitásunk növelését. Ezzel a növekedéssel új piacokra tudunk bekerülni. Az új eszközzel új termékek gyártásával is foglalkozhatunk, melyeket eddig a technológia hiányában nem tudtunk megvalósítani. Az eszköz beszerzésével új piaci területek nyílhatnak meg vállalkozásunk előtt. A versenyképesség és jövedelmezőség fokozása hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Kutyorikonyha Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által a helyi alapanyagokból előállított magas minőségű termékek fogyasztása hozzájárul az egészséges élet megőrzéséhez.