Szakrális értékőrzés Lábatlanon – eltulajdonított Szűz-Mária szobor pótlása

majort
2023. 11. 13., h – 10:26

LEADER munkaszervezet megnevezése: DUNA-PILIS-GERECSE VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET

VP-felhívás kódszáma: VP6 -19.2.1. - 2 -8- 21

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Szakrális értékőrzés Lábatlanon – eltulajdonított Szűz-Mária szobor pótlása

Megvalósítási hely pontos címe: Lábatlan, Rákóczi út 86. hrsz:228

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.07.18.

Elnyert támogatási összeg: 2.857.500 Ft

Teljes projekt összeg: 3.810.000 Ft

Projekt célja: A lábatlani piszkei temető Millenniumi Parkból nyíló bejárata mellett egészen 2019-ig egy nőalakot ábrázoló kőszobor állt, melyet Marosi Nándorné adományozott szülőfaluja számára. A műalkotást ismeretlenek eltulajdonították, és sajnos a rendőri nyomozás sem vezetett eredményre, ezért a szobor számára kialakított talapzat üresen maradt.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A közösség számára értéket jelentő köztéri alkotás pótlása folyamatos igényként jelentkezett, végül LEADER forrásból elnyert támogatás segítségével 2022-ben, kezdetét vehette az ellopott szobor másolatának elkészítése.

Innovációs elemek bemutatása: A süttői székhelyű Designkő Kft. műhelyében az eredeti műalkotásról fennmaradt fénykép alapján, süttői mészkőből Latorcai Csaba faragta meg a reprodukciót. A szobrok olyan munkák, amelyek erőteljes munka eredménye, és speciális technikákat igényelnek a szükséges minőség eléréséhez.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A szobrásznak egyedi művet kell készítenie. Legyen szó Auguste Rodinról, Camille Claudelről vagy Edgar Degasról, mindenki kötelességét adta magának, hogy a szobrászatot valódi értékén elismerjék.Célunk, hogy olyan művészeti alkotást tárjunk a művészetkedvelő , egyben szakrális közönség elé, amelyek különleges vizuális szépséget nyújtanak, mégis mélyebb tartalmi mondanivalót is tartalmaznak.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Kis közösségek számára óriási jelentőségű kezdeményezésnek lehettünk tanúi. Egy emberként fogott össze a település, hogy ez a szobor újra éltre keljen. Apró kezdeményezés, értékközvetítés és közösségkovácsolás adja az alapját ennek az alulról jövő kezdeményezésnek.