"A Könyvön túl" – Kiterjesztett valóság az agrároktatásban

majort
2023. 02. 23., cs – 09:46

A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskolában, Hajdúböszörményben mutatta be az Agrárminisztérium támogatásával megjelent "Szemelvények a modernizált agrároktatásból" című kiadványt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 A bemutató rendezvényen a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) részéről Juhász Rudolf ügyvezető helyettes mondott köszöntőt.  A HOI intézménykoordinációs szakreferense, Ungi Szilvia a kiadványt ismertető bemutatójában elmondta: a "Szemelvények a modernizált agrároktatásból" oktatási anyag nem egyetlen tantárgyat ölel fel, hanem több területről emel be szemelvényeket, ahogyan a címe is mutatja. Itt tulajdonképpen egy modell-, vagy egy ún. "pilot"- programról van szó, amelynek keretében összeállítottak egy könyvet, és létrehoztak egy applikációt. A csomag ezért több egy hagyományos könyvnél. A publikációban természetesen a hagyományos forma is jelen van, de az kiegészül a 2D-s és 3D-s kisfilmekkel, amelyek az online térben várják az érdeklődőket. A kidolgozott képzésanyag tantervi körülmények közötti és egyéni felhasználásra is alkalmas. Az új kiadvány - amelynek összeállításánál többen működtek közre - az agrároktatást hivatott segíteni minél szélesebb körben és minél nagyobb tartalommal.

A könyvben található QR-kód beolvasásával az online térben találjuk magunkat, ahol diákok és oktatók egyaránt hasznosan tölthetik el az időt. A felületen teszteket indíthatók, amik segítik a webes tanulást és az önellenőrzést. Feladatbankok, kurzusok, csoportok, kérdőívek hozhatók létre, vizsgákat, felméréseket lehet lebonyolítani - mindezt a könyvön túl.

A kiadvány az oktatas.hoi.hu címen publikus és mindenki által elérhető. A regisztrált tanulók esetében pedig nyomon követhető a felületen a tanulók haladása. Oktatók, képzésszervezők további lehetőségeket fedezhetnek fel, új elemeket hozhatnak létre, vagyis tudásanyagot állíthatnak össze segítségével. Mint a bemutatón elhangzott: a könyv és az applikáció által biztosított felület jól alkalmazható a pályaorientációban is.

A bemutató eseményen az Északi Agrárszakképzési Centrum valamennyi szakképző intézménye átvehetett egy-egy kiadványokkal teli csomagot.

Forrás: Északi Agrárszakképzési Centrum
Fotó: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.