Megszépült a Becsky–Kossuth-kúria, az egykoron nyüzsgő birtok központja

majort
2022. 08. 11., cs – 08:27

A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti szélén, a román határtól másfél kilométerre áll. A település hajdan két község volt: Komlód, illetve Dombó. 1337-ben készült oklevélben említik Komlód néven a falut, mint a Komlódi család birtokát.


Dombó, mely szláv eredetű név és magyarul tölgyet jelent – első okleveles említése 1312-ben történt, mint a Darahy család birtoka. 1430-ban már Tótfaluként írják nevét. Ezt követően a két település eggyé vált. A 15. századtól a Becsky család birtoka lett.


A család a 18. század közepén építette a kúriát, amely jellegzetes példája a közép- és kisnemesi otthonoknak. A későbarokk kúria a későbbi átalakításkor klasszicista részletekkel gyarapodott.


A magasföldszintes, mandzardtetős épület főhomlokzatának tengelyében elhelyezett nyitott tornácszerű portikusszal védett bejárat ovális fogadótérbe vezet, innen nyílnak a nagyméretű helyiségek. A főépület körül egykor tágas udvar volt, jobbra és balra gazdasági melléképületek álltak, amelyeket kiterjedt kert övezett.


A kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a Kossuth-családhoz: 1900 körül Kossuth István lakott a kúriában, a későbbiekben a két Kossuth lány lakta 1950-ig. Az államosítást követően a kúriát a helyi termelőszövetkezet raktárként használta.


A kúria a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében újul meg, s külsejében már most régi pompájában tetszeleg. A beruházás révén nem csak az épület teljes külső homlokzata újul meg, hanem nyolc belső helyisége és pincéje, a kastélypark és a hátsó kert, az épületet övező kerítés, korszerűsítésre kerülnek a közművek, valamint egy új fogadóépület is kialakításra kerül.


A kúria az M3-as autópályán Nyíregyháza felé, majd a 49-es úton Mátészalka felől közelíthető meg. Nyíregyházától 75 km-re, Budapesttől 313 km-re található.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország