Drót ékszerek Békés megyéből

majort
2022. 05. 14., szo – 08:42

Kovács István Ákos Békéscsabán született, világéletében fogékony volt a művészetekre, mindig vonzották az egyedi különleges tárgyak, dallamok, gondolatok, általában mindenre nyitott, szeret tapasztalni, átélni új dolgokat. 2010 óta foglalkozik drótékszer készítéssel. Békés megyében, a Portéka Közösség vásárain találkozhatunk az általa készített igényes, művészi munkákkal.


Próbálja megőrizni a gyermeki naivitását és kíváncsiságát, ami nélkül szerinte az ember hamar belefásulna a hétköznapokba. Legfőképpen ékszerkészítéssel, fotózással és festészettel foglalkozik. Ezeket a hobbijait próbálja minél magasabb szinten, és minőségben űzni, de mindig vannak kalandozásai újabb technikák felé. Ékszer terén leginkább nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat, medálokat, különleges esküvői hajdíszeket készít. Szemmel tartja az aktuális trendeket és több külföldi ékszerkészítő társ munkásságát is követi, de általában a saját ötleteit, stílusát szereti megvalósítani.


2010 óta foglalkozik drótékszer készítéssel, maga az drót ékszerrel való találkozása egy véletlen folytán történt. Annak idején rengetegféle dolgot, kézműves technikát kipróbált a felesleges energiái levezetésére, de valahogy egyik sem kötötte le igazán. A középiskolás tanulmányait grafikai, művészeti irányban végezte Békéscsabán, ahol több alkalommal is egyik kedves tanárnője, Adorjánné Kati jóvoltából lehetősége nyílt, vele közösen kézműves szakköröket tartani, fiatalabb gyerekek részére. Az egyik ilyen alkalommal a Munkácsy Mihály Múzeumban voltak, ahol a kezébe akadt egy kezdő szintű ékszeres füzetke, utána nem volt megállás, beszerezett minden alapanyagot és kombinálta a már általa ismert technikákkal.


Hitvallása, hogy nyitott szemmel kell járni, megtalálni az inspirációt és begyűjteni az impulzusokat, de nem másolni. „Ha megcsókol a múzsa, azonnal le kell ülnöm alkotni és a formák egymásból nővik ki magukat egy egésszé, nem tervezek előre, csak jön, amit érzek” – mondja lelkesen magáról.


Az ékszereit inkább a könnyed formák, hullámok, spirálok jellemzik, egyik kedvenc szecessziós művésze Alfons Mucha, aki maga is tervezett reklámokat, grafikákat, szobrászkodott, és ékszer készítéssel, ötvösséggel is foglalkozott. Az ő formavilága, hangulata határozottan közel áll hozzá, színekben is általában inkább a visszafogottabb, de azért csillogó színeket szereti használni. Az ásványok és a természetes alapanyagok pedig a legnagyobb szerelmei az alkotás során.


Ékszerei szenvedéllyel, sok-sok érzelemmel készülnek, így termékeire nem tárgyként, inkább alkotásként tekint. Ezek az alkotások viszont meg is vásárolhatók a Portéka Közösség vásárain, akikkel örömmel járja a megyét, nem csak azért, hogy eladjon pár ékszert, hanem azért is, hogy a kreativitás, és az alkotás házasságából született kézművességet népszerűsítse. Lássák az emberek, hogy mennyi lehetőség van az önmegvalósítása, a boldogulásra még itt Békés megyében, Magyarország Dél-keleti csücskében is.


Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Kovács István Ákos