Nyolcezer új mezőgazdasági beruházás kapott támogatást

majort
2022. 04. 30., szo – 07:15

Az elmúlt egy évben országosan 8000 új mezőgazdasági vagy élelmiszeripari beruházást támogattunk - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a nagyigmándi gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón.


Feldman Zsolt hozzátette, a mezőgazdasági termelés iránt érdeklődők számára olyan népszerű támogatási forma is elindult, amellyel már eddig 5300 mezőgazdasági kisüzem jutott egyszerűen fejlesztési forrásokhoz. 2014 óta a Vidékfejlesztési Program keretében Komárom- Esztergom megyében az agrárium szereplői több mint 63 milliárd támogatáshoz jutottak, ebből a beruházások összértéke elérte a 48 milliárd forintot, amely versenyképességet és jobb jövedelmezőséget biztosít a gazdálkodók számára - ismertette.


Az agrárium az elmúlt évtizedben ellenállóbbá, erősebbé és a piaci hatásokat jobban kezelő ágazattá vált, a boltokban nőtt a hazai termékek aránya, a gazdálkodás eredményesebbé vált. Ezt a folyamatot tovább erősíti az uniós pénzeket kiegészítő, 80 százalékra emelt nemzeti forrás, amely megháromszorozta a vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket – sorolta az eredményeket az államtitkár.


Jakab István, az Országgyűlés alelnöke szólt arról, hogy az Európai Unió a háborús helyzet miatt könnyített a zöldítési szabályokon, így lehetőség nyílik a Magyarországon kötelezően parlagon hagyott 75 ezer hektár beültetésére haszonnövényekkel.


Balogh Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei agrárkamara elnöke elmondta, hogy a megyében az elmúlt évben 107 729 hektár művelt területre 2642 egységes kérelmet nyújtottak be, 1981 kérelem benyújtásában a falugazdászok működtek közre. A megyei agrárkamara az elmúlt években 4000 hektárra, 1000 parcellára készített tápanyag-gazdálkodási tervet, ez különösen a kis- és közepes vállalkozásokat segítette. A megyében a termőföld ára nem haladja meg a magyar középátlagot, ez a helyben élő gazdákat és a településeket segíti. A kamara az elmúlt évben termőföld adásvételek, cserékkel kapcsolatban több mint 1700 szerződést tárgyalt - tette hozzá Balogh Zoltán.


Forrás: MTI/AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda