Vászonba szőtt örökségünk

majort
2021. 05. 29., szo – 07:16

Szellemi örökségünk, hagyományaink, szokásaink és a tájra jellemző népi kézművesség megőrzése, továbbadása a jövő nemzedék számára, alapvető feladat. Nem csak kulturális identitásunk megerősítésében fontos, de a kézművesség ezen felül gazdasági és kulturális tevékenység, közösség és személyiségformáló módszer.


Petrovics Nikolett népi vászonszövő, szakoktató, aki az évek során többek között elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere és a Népi Iparművész címet, valamint az Országos Vándorlegény Pályázat egyéni első helyezettje, Kézműves Remek Díj, Junior Prima Primissima Díj birtokosa is. Nem csak alkotásaival teremt kiemelkedő értéket, de fontosnak tartja, hogy a szövés szeretetét és tudását átadja az utókor számára.


„A szüleim is népi mesterségekkel foglalkoznak, így mondhatjuk beleszülettem a kézművességbe. Az ő hatásukra kezdtem el érdeklődni még jobban a kézművesség iránt. Sok mesterséget kipróbáltam, kézműves táborokba jártunk, ott is több mindennel megismerkedtem, és végül a vászonszövés mellett döntöttem.” – mesélte Nikolett. 

Elsősorban kendőket és kisebb táskákat készít, de megjelennek munkái között ma is használható, modern ruhadarabok is valamint lakástextilek, függönyök, asztalterítők. 
„Próbálom a termékeimet úgy elkészíteni, hogy a régi, hagyományos motívumokat illesztem be a mai korban is elfogadott textilekbe.”

Vászonba szőtt örökségünk

A szakkörök, tanfolyamok mellett egy napos workshopokat is szokott tartani, ahol általában kisebb tárgyakat készíthetnek el a résztvevők, hogy a foglalkozás végén mindenki haza tudja vinni saját portékáját. Ezek a műhelymunkák gyakran a közelgő ünnephez, szokásokhoz kapcsolódnak, például a húsvéti vagy az anyák napi kézműveskedés. 

„Szőni vagy oktatni? Mindkettőt szeretem! Imádok szőni, ilyenkor jönnek a legjobb ötleteim, és teljesen ki tudok kapcsolni. Ha tehetném, az egész napomat a műhelyemben tölteném. Ugyanakkor a tanítást is nagyon élvezem, mert olyan jó látni a sikerélményt, amikor egy tanítvány elkészül a saját szőttesével, és engem is boldoggá tesz, hogy át tudtam adni a tudást. Fontos számomra, hogy már kiskorukban megismertessük a gyerekeket a kézművességgel, és ha van bennük elég motiváció, akkor komolyabban is el kezdenek ezzel foglalkozni.”

Sajnos az utóbbi időszakban a workshopokat és a szakköröket szüneteltetni kellett, így nagy öröm számunkra, hogy idén újra lehet tervezni ezeket a programokat. Aki teheti, látogasson el Balmazújvárosra, egy szövő workshopra! 

„Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy jöjjön el, próbálja ki, és tapasztalja meg milyen jó érzés, amikor az ember saját magad készíti el a megálmodott szőttest. Nagyon szeretem azt látni, hogy amit megtanítok a tanítványaimnak azt élvezettel csinálják és akkor már én elégedett vagyok.”

Szerző: Galambos Petra
Fotó: Galambos Petra