Fűben-fában orvosság

majort
2021. 05. 23., v – 07:59

A mai, modern, magyar népgyógyászatnak és a gyógynövényes gyógyításnak Gyuri bácsi jelenleg az egyik legismertebb képviselője 
Bükkszentkereszt határában található füvészkertjébe több mint hetven féle gyógynövényt ültetett, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő magyar népi gyógyászat növényeit. A kert az oktató-nevelő munka színtere, melyet évente több ezer látogató keres fel. 


Szabó György 1928. április 15-én született, Miskolcon. A város szélén laktak, a határhoz közel. Az utcabeli, vele egykorú fiúkkal egész nap az erdőt járták, úgy ismerték a természetet, mint a tenyerüket. Kisgyermekként nagymamájától, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfűvek ismeretét, használatát. 


Nyugdíjazása után minden idejét a gyógynövényeknek tudta szentelni. Egész nyáron járta az erdőt, szedte, szárogatta a növényeket, amiket aztán szívből jövő jó tanácsok kíséretében adott el a miskolci piacon. 


Hamar híre ment a „füves bácsinak”, egyre többen keresték teáit és a tudományát. A híres „cukortea” is így született. Egy barátja megkérte, hogy adjon neki valamit a cukorbetegségére. A nagy tudású nagymama több receptet is hagyott unokájára különböző betegségre, köztük a cukorbetegségre is. Ahogy elmesélte, ő a tőle „örökölt” összetételt javasolta, majd tapasztalatból javított egy-kettőn. A tea bevált, a receptből született meg a Györgytea, az OGYI engedélyes Diabess-Györgytea keverék. Azóta számos teája, teakeveréke segíti az embereket egészségük megőrzésében, a betegségek könnyebb legyőzésében. Hite, tántoríthatatlan meggyőződése a növények gyógyító erejében, sokakat vonzott a fitoterápia világába.


Közel 150 féle orvosi füvet ismer és alkalmaz. Az idők kezdetén maga gyűjtötte, szárította, csomagolta őket.  Mára már sikeres vállalkozássá nőtte ki magát tevékenysége, mely számos embernek ad munkalehetőséget a munkahelyekben szegény, bükki vidéken. 


A gyógynövények egy részét ma is vadon gyűjtik, majd Gyuri bácsi útmutatásai alapján és a mai igények szerint dolgozzák fel, és csomagolják. Az így forgalomba kerülő gyógynövény teakeverékek az ő receptjei alapján készülnek. A termékek nem tartalmaznak adalékanyagokat, tartósítószereket, alapanyagaik nagyrészt vadon növő, magyar gyógynövények.


Emellett Gyuri bácsi és csapata több mint 10 éve szervez gyógynövénytúrákat Bükkszentkereszten, melyek célja, hogy minél többen megismerhessék a népi gyógyítás hagyományait, természetes környezetükben láthassák és ismerjék meg a gyógynövényeket, gyűjtésüket és használatukat. Gyönyörű gyógynövénykertje május 15.-től ismét látogatható.

Évente több mint 50 előadást tart a gyógynövényekről, azok különböző betegségek elleni használatáról. Az előadások után pedig a résztvevők kérdéseire is válaszol. Ingyenes tanácsadást nem csak az előadásain, hanem a közösségi médiában vagy emailen keresztül is folytat. 


Tevékenységének, hitének is köszönhetően Magyarországon azelőtt soha nem látott népszerűségnek örvendenek a gyógynövények. Ezek számos betegség megelőzésében működnek közre hatékonyan vagy kiválóan egészíthetik ki az akadémiai orvoslást. 


A hagyományos népi gyógynövényes gyógyászat fennmaradásában, hagyományaink megőrzésében Gyuri bácsi egyedülálló szerepet töltött és tölt be ma is.

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: www.facebook.com/szabogyuribacsi