Kiemelten fontos a Natura 2000 területek megóvása

majort
2021. 05. 21., p – 10:13

Jelentős összegeket fordít a kormány a természetközeli élőhelyek kezelésére, fenntartására és rekonstrukciójára Magyarország védett természeti- illetve Natura 2000 területein – jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Natura 2000 hálózat napján.

 
Balczó Bertalan kiemelte: 2014 és 2020 között összesen mintegy 38 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával 88 egyedi beruházást valósítottak meg a nemzeti park igazgatóságok és partnereik. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a fejlesztéscsomagnak köszönhetően több mint 100 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, ami két Budapestnyi területet jelent. Hozzátette: jelenleg is zajlik a 2027-ig tartó időszak tervezése és előkészítése, a cél az, hogy a következő években is hasonló nagyságrendben folytatódhassanak az élőhelyek megőrzését és fejlesztését célzó fejlesztések.


A Natura 2000 hálózat megőrzését kiemelten kezelő EU LIFE programmal kapcsolatban Balczó Bertalan elmondta: a természetvédelemi projektek várhatóan duplájára növelt európai uniós keretből valósulhatnak majd meg a 2021-2027 időszakban.  Magyarország 2001 óta vesz részt a LIFE programban, azóta számos, élőhely-rekonstrukció és fajmegőrzési akció nyert támogatást. Emellett 2019-ben elindulhatott az első hazai, nagyléptékű LIFE integrált projekt, amely a pannon gyepek hosszú távú megőrzését célozza széleskörű együttműködéssel.


A Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, emellett hozzájárul helyreállításukhoz és fenntartásukhoz. Az Európai Unió szárazföldi területeinek 18%-át teszi ki, míg hazánkban, köszönhetően Magyarország gazdag természeti örökségének, ez az arány 21%. 


A Natura 2000 területek garanciát jelentenek a természetes élővilág megőrzésére. Nem zárt rezervátumokról van szó, hiszen ezeken a területeken lehet olyan tevékenységeket folytatni, amelyek összeegyeztethetőek a védelmi célokkal, ilyen például az ökoturizmus vagy a fenntartható gazdálkodási formák. Az első európai Natura 2000 napot az élőhelyvédelmi irányelv megalkotásának 25. évfordulóján, 2017. május 21-én ünnepelték.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda