Nyitott Porta hálózat a Zala-völgyben

majort
2023. 11. 22., sze – 10:54

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zala Termálvölgye Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-99-9-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Nyitott Porta hálózat a Zala-völgyben

Kapcsolattartó megnevezése: Szabó Tibor, munkaszervezet vezető

Megvalósítási hely pontos címe: LEADER Helyi Akciócsoport teljes területe

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.08.10.

Elnyert támogatási összeg: 191 000 000 Ft

Teljes projekt összeg: 257 000 000 Ft

Projekt célja:

A jelenleg 36 tagú Zala-völgyi Nyitott Porta hálózat a LEADER akciócsoport térségéhez tartozó helyi termék előállítók, gazdák és agroturisztikai szolgáltatók együttműködése. A Nyitott Porták a 2018. szeptemberi indulás óta rendszeresen hirdetnek meg olyan eseményeket, nyitott napokat a hálózat közös honlapján, mobil applikációján, amikor várják a vendégeket, vásárlókat portájukon. A hálózat a saját tagjainak döntései alapján alakítja tevékenységeit és szabályrendszerét, például dönt azokról a minőségi kritériumokról, amelyeknek a minősítésre jelentkező új tagoknak meg kell felelnie. A hálózat tagjai kihasználják a folyamatos együttműködésből fakadó előnyöket, úgymint közös megjelenés, marketing, tanulás, tapasztalatcsere, egymás támogatása és ajánlása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A LEADER akciócsoport koordinátorként, mentorként segíti a hálózat működését, fejlődését. A Helyi Fejlesztési Stratégia kiemelt fontosságú célkitűzése a Nyitott Porta program előmozdítása. Ennek megfelelően maximum 5 millió forint LEADER pályázati támogatást igényelhetnek a hálózati tag porták a vendégfogadás körülményeinek, illetve a saját termékek előállításának fejlesztésére (eddig 37 db támogatott projekt). Az egyedi beruházásokon kívül LEADER forrásból számos hálózati együttműködési projekt is megvalósult jelen programozási időszakban. Például: kiadványok, profi gazdafotózás, marketing kampány, képzési projektek.

Innovációs elemek bemutatása:

A hálózatban résztvevő nyitott porták számára olyan távlatok, lehetőségek nyíltak meg az együttműködés révén, amelyeket egyéni fejlesztéseikkel soha nem tudnának elérni.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A sok éves LEADER fejlesztési folyamat fontosabb eredményei: bővülő hálózati tagság; növekvő társadalmi hasznosság; bővülő látogatószám és jövedelem a hálózati tag gazdáknál; erősödő együttműködés a hálózati tagok között stb. A hálózat jövőképe a további folyamatos működés és fejlődés. Tervben van a hálózat által kínált szolgáltatások körének bővítése, például élmény katalógussal.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Nyitott Porta Hálózatot 2018. óta számos európai kutatás vizsgálta, illetve emelte ki jó gyakorlatként. Ezek közül a fontosabbak: ACCESS’R project; SKIN H2020 project; BOND H2020 project; SMARTCHAIN H2020 project; FARMWELL H2020 project.