Nyitott Porták környezetében lévő turistaútvonalak felújításának ösztönzése

majort
2023. 11. 22., sze – 10:52

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zala Termálvölgye Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-99-8-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Nyitott Porták környezetében lévő turistaútvonalak felújításának ösztönzése

Kapcsolattartó megnevezése: Szabó Tibor

Megvalósítási hely pontos címe: LEADER Helyi Akciócsoport teljes területe

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.07.12.

Elnyert támogatási összeg: 3 209 946 Ft

Teljes projekt összeg: 3 209 946 Ft

Projekt célja:

A projekt célja a Zala Termálvölgye akciócsoport egész területét lefedő Nyitott Porta Hálózat tagjainak környezetében lévő turistaútvonalak felújításának ösztönzése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében megvalósításra került egy, a helyi gazdaság fejlődését segítő közösségi akció 24 hónapos időtartamban, 4 darab projekt mérföldkő alkalmazásával. 24 db rendezvény került megszervezésre 24 különböző helyszínen, a Zala-völgyi Nyitott Porta hálózat 24 db hálózati tagjának gazdaságában. Ezek a rendezvények széles körben meghirdetésre kerülnek, azokon bárki részt vehet az Akciócsoport teljes térségéből. A rendezvényeken bemutatásra került a turistaútvonalak felújításának, karbantartásának megfelelő módja. A rendezvény résztvevői e módszereket nemcsak hallhatták és láthatták, hanem ténylegesen eszközöket foghattak a kezükbe és a rendezvény előadójának útmutatásait követve gyakorlatot szerezhettek a jelzések felújításában. A rendezvényszervezők ehhez minden szükséges eszközt (pl. ecset, kesztyű, vonókés, jelzés-sablon stb.) biztosítottak a résztvevők számára a rendezvény időtartama alatt. Ezen ismeretterjesztő rendezvények helyszíneit azért a Zala-völgyi Nyitott Porták adták, mert a projekttel elsősorban a Hálózatban már tagsággal rendelkező gazdaságok környezetében lévő turistaútvonalak karbantartását kívánta a pályázó ösztönözni. Minden ismeretterjesztő rendezvény azzal zárult, hogy a résztvevők közösen felkerekedtek és felkerestek egy, a rendezvény helyszínéhez közel eső turistaútvonal szakaszt, amelyen élesben is kipróbálták a megszerzett ismereteket. A projekt részét képezi még 24 db térségi turistaútvonalakat népszerűsítő információs tabló nyomdatermék készítése.

Innovációs elemek bemutatása:

A projekt a Zala-völgyi Nyitott Porta hálózati tagokkal szoros együttműködésben valósult meg. A hálózati tagok ingyenesen biztosították az alapesetben kültéri helyszínt a rendezvény megvalósításához; a hálózati tagok képviselője résztvevőként is jelen volt az adott eseményen és elsajátította a bemutatott módszert. A Zala-völgyi Nyitott Porták egész évben rendszeresen hirdetnek meg olyan nyitott napokat és eseményeket, amikor várják a gazdaságukba látogató vendégeket, vásárlókat. Ezek a látogatók a térségi jelölt turistaútvonalakat használva, gyalogosan is felkereshetik a portát. A projekt előzményének tekinthető, hogy a térségi LEADER Akciócsoport, a Zala Termálvölgye Egyesület egy térségközi pályázatuk segítségével alvállalkozók bevonásával felülvizsgálta az akciócsoport térségének turistaútvonalait és 15.000 példányban kiadta a Zala-völgy turistatérképet. A turistatérképen a szokásos térségi látnivalókon túl feltüntetésre kerültek a Nyitott Porta Hálózat tagjai is. A 2020. évben kiadott térkép kiadványon szereplő útvonalak karbantartása a térségi helyi szereplők, önkéntesek feladata, amely tevékenység megfelelő kivitelezéséhez rendkívül fontos a jelen projekt tárgyát képező ismeretterjesztő rendezvények megszervezése. A projekt egy a HACS teljes területét célzó, egész térséget átölelő együttműködési projektnek számít, hiszen szerte a térségben megrendezésre került egy-egy esemény, amelyeken a térségben lakók közül bárki részt vehetett.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt hatására 2021-től 2023. nyárig több mint 200 kilométernyi turista útvonal jelzése újult meg a Zala-völgyben. Számos helyi lakos kóstolt bele a felújítás gyakorlati módjába, akik ennek eredményeképpen jobban a sajátjukénak érzik a térségben megújult útvonalakat.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt kitűnő példája annak, hogy miként lehet gazdasági szereplőket (nyitott porták) aktivizálni, bevonni egy társadalmilag fontos helyi ügy érdekében (gyalogtúra útvonal jelzések felújítása).