NPK Charolles Szociális Szövetkezet helyi termék előállításának fejlesztése

majort
2023. 11. 13., h – 09:35

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-19-4.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: NPK Charolles Szociális Szövetkezet helyi termék előállításának fejlesztése

Megvalósítási hely pontos címe: 7954 Magyartelek, Fő u. 46., hrsz.:6

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.11.01.

Elnyert támogatási összeg: 17.347.082 Ft

Teljes projekt összeg: 28.911.804 Ft

Projekt célja: A térségben növekvő igény mutatkozik a nagyobb minőséget képviselő helyi termékek iránt, a termékek értékesítési volumene nem elegendő. A projekt célja a helyi termékek minőségi előállításához szükséges eszköz- és gépfejlesztés, valamint a produktumokhoz kapcsolódó marketing tevékenység megvalósítása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Az NPK Charolles Szociális Szövetkezet éttermeket, viszonteladó partnereket, delikáteszeket és reformboltokat lát el saját farmon tenyésztett marhák húsával, valamint más tenyésztő társak által felnevelt állatok húsával. A projekt keretében beszerzett élelmiszeripari eszközök és gépek segítségével 8 féle helyi termék előállítása valósul meg.  Az előzetesen felszeletelt marhahúst sóval és fűszerekkel pácoljuk majd szárító gépben megfelelő nedvesség tartalomig szárítjuk. ezután csomagoljuk és forgalomba hozzuk. Az élelmiszerek kezelését egy füstgenerátor szekrény egészíti ki. A termékek tárolását egy egyedi hűtőkamra látja el. Az értékesítést egy online marketing kampány segítette elő saját webes megjelenéssel.

Innovációs elemek bemutatása: A marhahúsnak nagyjából két-háromféle „hasznosítási” módja terjedt el a háztartási gasztronómiában: marhalábszár-hús és/vagy marhacomb a gulyásleveshez, bélszín a tatárbeafstekhez. Holott ennél jóval bátrabban lehet ezekhez az állati alapanyagokhoz nyúlni. A projekt révén 8 féle helyi termék előállítása valósult meg a minimálisan elvárt 1 feldolgozott termék helyett (100% marha szalámi, marha szalámi bivaly faggyúval, marha szalámi sertés zsíradékkal, marha sonka, bresaola, érlelt marhahús, tatár beefsteak, szárított marhahús beef jerky). A pályázat keretében innovatív megoldás a marhahús érlelése, tekintettel arra, hogy senki nem csinálja az NPK Charolles Szociális Szövetkezeten kívül. A szárított marhahús, beef jerky készítése szintén egyedül álló. Két féle metódussal készül: - egyik egy aszaló gépes szárítás, - a másik egy vakuum technikával mükődő gép, ami teljesen képes kivonni hő hatása nélkül a vizet bármilyen termékből. Benne marad 100%-ig minden más alkotó a vitaminoktól elkezdve minden, csak a víz távozik, amennyire akarjuk. Ha a húst teljesen leszárítjuk, akkor utána le lehet őrölni, ami lehet egy instant leves alapja, mely szintén innovációnak számít. A megvalósult projektre egy újabb megvalósult projekt épült, mely keretében egy teljesen felszerelt büfékocsi került beszerzésre, amellyel mobil módon rendezvényeken, fesztiválokon tud megjelenni a projektgazda a friss helyi termékeivel.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A hálózatosodást, együttműködést segítve több együttműködési megállapodás is megkötésre került, amely a termékek jövőbeli, nagyobb volumenű eladását alapozza meg. A tervezett kapacitásbővítés természetesen a humán erőforrás fejlesztését – munkahelyek teremtését is maga után vonja. Amennyiben az előállított termékek köre bővül, a mennyiség volumene emelkedik és ez az értékesítésen is tetten érhető, akkor a több eladott termékből következően a vállalkozás helyben fizetett adója is emelkedik, ez pedig több bevételt jelent a helyi önkormányzatnak.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Fontosnak tartjuk azt is, hogy fejlesszük a feldolgozóipart, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű marhahúst állítsunk elő, hiszen csak a hazai üzletekben és vendéglátóhelyeken is elérhető, minőségi marhahússal képzelhető el a hazai marhahúsfogyasztás növekedése. A marhahús kiváló fehérjeforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, ami nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez. A marhahús fontos vasforrás is, és magas cinktartalma erősíti az immunrendszert, foszfortartalma pedig erősíti a fogakat és a csontokat. A marhahús alapvető élelmiszer, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hal, a baromfi, a zöldség, vagy a gyümölcs.