XII. Mároki Lakodalmas Parádé

majort
2023. 11. 13., h – 09:32

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-19-1.-22

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: XII. Mároki Lakodalmas Parádé

Megvalósítási hely pontos címe: Márok, Kossuth Lajos utca 58.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.08.05.

Elnyert támogatási összeg: 4.658.911 Ft

Teljes projekt összeg: 5.000.000 Ft

Projekt célja: A rendezvény fő célja, hogy emléket állítson a mai ismert Márok települést alkotó, hajdanvolt két falu, Németmárok és Hercegszentmárton egyesülésének. Megismertesse a helyben élőkkel és a településre, a régióba érkező turistákkal, vendégekkel az itt élő, magyar és sváb eredetű lakosság hagyományait, népszokásait, bemutatkozási lehetőséget biztosítson a néptánccsoportoknak, kórusoknak, az egyéb hagyományőrző produkcióknak, népszerűsítse a helyi termékeket, kézműves portékákat.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A Mároki Lakodalmas Parádé egy olyan hagyományteremtő, Márok település és a régió tradícióit, néprajzi értékeit felkaroló és továbbörökítő rendezvénysorozat, amely a 2023-as évben immáron 12. alkalommal került megrendezésre saját forrásból. Az esemény elismertségét és jelentőségét a legjobban az jellemzi, hogy a rendezvény 2015-ben bekerült a Baranya Megyei Értéktárba, ezáltal alkalmas arra, hogy a térségen kívülre is elvigye a település hírét, megismertesse a helyiek népszokásait, hagyományait tágabb környezetben is. A rendezvényt megpályázó és lebonyolító Közös-Célért Egyesület a 2013-as évben – szintén LEADER forrásból - egy tájházat is kialakított, amely a helyi sváb népművészeti emlékeknek ad helyet. Az állandó kiállítást egy közel 100 éves épületben, 2014. augusztus 9-én nyitották meg a látogatók részére. A tájház eredetileg a háború után kitelepített jómódú német (sváb) Wéber parasztcsaládé volt, akiknek a leszármazottjai ma is itt élnek a faluban. Az egyesület emellett egy újabb, „Hagyományok Háza” nevű tájszoba létrehozására is nyert el LEADER forrást a 2022-es évbe, amelynek megvalósulása jelenleg folyamatban van. Az említett épület egy kb. 240 éves, népi motívumokat megőrző építészeti emlék. Az ingatlan korábban ital- és vegyesboltként funkcionált, azóta állapota folyamatosan romlik. A pályázat célja, hogy az épület felújítása által egyrészt megmentsen egy autentikus objektumot, másrészt egy hagyományőrző kiállítást hozzon létre benne, amely növeli a település turisztikai látogatottságát és hozzájárul az identitástudat erősítéséhez. Az esemény az évek folyamán egyre jobban kinőtte magát és tökéletesen alkalmas arra, hogy a település mellett a régió más falvaiból, városaiból származó hagyományőrző csoportokat, helyi termelőket is népszerűsítse. A rendezvény, amely a mindösszesen 450 lakossal rendelkező Márokon kerül megrendezésre, minden évben nagyjából 2000 látogatóval kalkulál, tehát kijelenthető, hogy a Mároki Lakodalmas Parádé turisztikai tekintetben is komoly jelentőséggel bír, nagyszámban csábít a településre turistákat, amely segíti a jelentős munkanélküliséggel sújtott Márok megismertetését és komoly bevételi forrást generál az ott élő szolgáltatok, termelők számára.

Innovációs elemek bemutatása: A projekt kifejezetten innovációs elemet nem tartalmaz, de kiemelendő, hogy olyan rendezvény valósult meg, amely a térségben nem igazán jellemző, mivel a számtalan hagyományőrző programelem révén a helyi és térségi tradíciók bemutatását célozza meg, azokat helyezi fókuszba a populárisabb produkciók helyett és egyben igyekszik népszerűsíteni a régió helyi termékeit és kézműves portékáit.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A térségben növekvő tendenciát mutat a helyi gazdasági szereplőkhöz kötődő szolgáltatások száma és a helyi termékkör. Ezekben az elemekben komoly gazdasági és turisztikai potenciál rejlik, ugyanakkor a helyi lakosság és a régióba érkező látogatók számára még viszonylag szűk körben ismertek a helyi termékek és szolgáltatások, hiányoznak azok a rendezvények, amelyek segítenek azok megismertetésében. A fentiek okán akciócsoportunk célja volt olyan rendezvények támogatása, ahol bemutatásra kerülnek a helyi termékek és szolgáltatások, illetve a helyi identitástudat erősítése érdekében a térség sokszínű kultúrája. Ezeken az eseményeken a kultúrára, hagyományőrzésre fókuszáló programelemek dominálnak és a rendezvényre látogatók megismerhették a régió értékeit, egyben a helyben elérhető helyi termékeket, szolgáltatásokat. A pályázati lehetőség hozzájárult ahhoz, hogy első ízben kerüljenek megrendezésre ilyen típusú események, majd váljanak rendszeressé (pl. Drávacsepely: „Hipp-Hopp Csepélybe”), illetve hozzásegítsen településeket ahhoz, hogy a már hosszú évek óta lebonyolított rendezvényeik finanszírozása továbbra is biztosított legyen, illetve minőségében javuljon (pl.Márok: „Mároki Lakodalmas Parádé)”.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az illetékes LEADER HACS Fejlesztési Stratégiájában is kiemelt célként szerepel, hogy a régió centrumainak tekinthető településeken (pl. Villány, Harkány) kívül is jelenjenek meg olyan szolgáltatások, akár rendezvények, amelyek alkalmasak arra, hogy a térségbe érkező tátogatóknak tartalmas időtöltést biztosítsanak, növelve ezáltal az eltöltött vendégéjszakák számát, amely pozitív hatással bír nemcsak a turizmus, hanem minden kapcsolódó ágazat tekintetében is. A rendezvény, amely egy periférikusnak és viszonylag elmaradottnak besorolt településen valósít meg egy egyedülálló, nagy érdeklődésre számot tartó, évek óta hatalmas látogatottsággal büszkélkedő attrakciót. Emellett arra ösztönzi a helyieket, hogy őrizzék meg gyökereiket, legyenek büszkék tradícióikra és az egyes etnikumok értékeinek kölcsönös, egymással való megismertetése által propagálja a békés egymás mellett élést.