Medgyesbodzás édes kincse a Dávid Méhészet

majort
2025. 01. 09., cs – 09:56

Rangasz Dávid medgyesbodzási méhész a Dávid Méhészet ügyvezető tulajdonosa. Mára már közel 120 méhcsaláddal dolgozik. Alapvetően a fő profilja a szántóföldi növénytermesztéssel kezdődött, gépi bérmunkákkal. Több generációs családi gazdálkodásban ismerkedett meg a mezőgazdasággal, gazdaságuk 2019 óta családi gazdaságként működik.

Folyamatosan gépesítettek és keresték a lehetőségeket arra, hogy tovább fejlesszék a családi gazdaságukat, ennek a keresésnek a terméke a méhészkedés. Kezdetben NB18-as fekvők kaptárokkal kezdte a méhészkedést, azaz tanulókaptárokkal, amit nagyon szeretett.  A méhészkedés megtanulásához nagyon alkalmasak voltak, hiszen akkor még kevesebb mézet termelt családonként. Az első nagyboconádi fekvő kaptárjait, a kertbe rakta ki, aminek köszönhetően minden tele lett élettel a hangyákról nem is beszélve. Kézi hajtású mézpergetővel rendelkezett és üstben főzte hagyományosan a sonkolyt. Kezdetekben még kiszámíthatóbb volt a méhészkedés a mézeladás, akkor még a kereskedők hívták telefonon, hogy hordós mézhez jussanak. 2016-ban az édesapja segítségével hegesztésbe fogtak és építettek egy egyszerűbb méhész konténert, amit traktorral húzva vándoroltatásba kezdett. Így már többféle mézet tudott előállítani, mint például az egyik különlegességét, a gesztenye mézet. 

Megyesbodzás

 

Az a törekvése, hogy mindig fejlesszen a méhészkedésnél sem változott, Tartalékot képzett majd visszaforgatta, fejlesztett, hogy hatékonyabban tudjon gazdálkodni, csak így tudott versenyképes maradni. Majd újabbnál-újabb termékeket kísérletezett ki, gyümölcsös prémium krémmézeit folyamatosan bővítette, a belevaló őszibarackot házilag liofilizálta, ezzel   antioxidáns tartalom jelentős részét is megtudta őrizni.  Egy termék véglegesítése nála több évet vesz igénybe, frissíti, alakítgatja még nem érzi megfelelőnek. 2024-ben került a piacra a Feketeribizlis Repce krémméze, ez a nyolcadik gyümölcsös krémméze a termékkínálatban. A kedvezőbb árú családi kiszereléstől kezdve a prémium minimézekig széles a termékskála, persze azon is dolgozik, hogy minél különlegesebb nektárra vigye rá a méheit. Szeret alkotni, újat létrehozni, kísérletezni az ízekkel a textúrákkal és a harmóniával. Kedves kihívás számára a gyümölcsök eltérő ízvilágát harmóniába hozni a mézzel. 

A jövőbeli tervei? Szeretné bővíteni a fajtamézei kínálatát, a későbbiekben nem kizárt egy webshop működtetése sem. 2025-ben készül egy arculatváltásra, hiszen a vásárlók is változnak és marketing szempontból is elérkezettnek látja az időt.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert