„Szegeden az egyetlen!”

majort
2024. 12. 21., szo – 08:35

Tudták, hogy a XIX. század közepén, Szeged és környéke volt Magyarország második legnagyobb borszőlő termő területe?! A helyzet mára teljesen átalakult, de egy pincészet működik Szegeden, melynek tulajdonosai büszkék a hagyományaikra és újító szándékkal állnak a borok készítéséhez.

Szeged külterületén, a kiskundorozsmai határban járva, felfedezhetik az Ujvári Pincészetet jelző táblát, mely egy 1980-ban alapított, 7 hektáron működő családi gazdaság központját jelöli. A Szegeden készült borok, a Csongrádi Borvidék részeként, a Duna Borrégióhoz tartoznak. Szőlőfajtáik, a Cserszegi Fűszeres, az Irsai Olivér, a Kékfrankos, a Rajnai rizling, a Zala Gyöngye és a Zweigelt. Tehát leginkább fehérborokat készítenek, melyek leginkább, a könnyedebb, gyümölcsösebb ízlés világnak felelnek meg. 2017 óta főként üveges borként értékesítik boraikat, törekedve a minőségre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt években számos elismerésben részesültek. 2021-ben, Országos Borversenyen aranyérmet szereztek, egy 2019-es Rajnai Rizlinggel, 2022-ben, nemzetközi borversenyen, Kékfrankos Rosé-val ezüst érmet, majd 2023-ban, Zweigelt-tel, Országos Rosé Borverseny I. díját hozták el. Németországban pedig Cserszegi fűszeres narancs boruk arany érmet szerzett. Tevékenységükkel nemcsak boraikat, hanem Szeged Városát is népszerűsítik. Ez meg is jelenik legújabb címke sorozatunkban, melyek „art nouvo” stílusban, mutatják be a szegedi gólyát, utalva az egyetemi életre vagy az egykori Szőke Tiszát, mely a város jelképe volt, de ebben a sorban jelenik meg, a tiszavirág is, mely az itteni vízi élővilág szerves része. Céljuk tehát a szegedi bor nimbuszának visszaállítása, mely már nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Persze túlkínálat van az alkoholos italok piacán, így nehéz felkelteni a fogyasztók és az étterem tulajdonosok figyelmét. Illetve az alkoholmentes italok piaca egyre növekszik, mely nehézséget jelent a borászok számára, pedig fontos lenne a kulturált borfogyasztási szokások további népszerűsítése. Ennek elérését maguk is „zászlóra tűzték”, ezért vannak ott a borfesztiválokon, a szegedi és budapesti éttermek borkínálatában, és ezért szerveznek borkóstolókat és vacsorákat, saját pincészetükben.

Szegeden járva, egy szabadtéri színházi előadás után, akár a város környékén megtermett szőlőből készült borokat is fogyaszthatják, melyet az Ujvári Pincészet biztosít az Önök számára!

 

Szerző: Benkő Zsolt
Forrás: Ujvári Pincészet
Fotó: Ujvári Pincészet