Átadták a Berek Világa Látogatóközpontot

majort
2022. 03. 27., v – 06:57

Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött. 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ez az összeg mostanra eléri a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán a Berek Világa Látogatóközpont ünnepélyes átadóján, Fonyódon.


Rácz András kiemelte, az igazgatóságok munkatársainak létszáma megduplázódott, 2010-hez képest 693-ról 1372-re emelkedett. A nemzeti parkokban génmegőrzési céllal nevelt állatállomány 14 ezres egyedszámmal 45 %-kal emelkedett ebben az időszakban, és a magyar haszonállatok a gyepek karbantartására is kiválóan használhatók – tette hozzá.


Az elmúlt tizenkét évben 82 új természetvédelmi területet hirdettünk ki mintegy 4200 hektáros kiterjedéssel, valamint megközelítőleg 18-20 ezer hektárral növeltük a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő területek arányát – sorolta az államtitkár.


Rácz András elmondta, 187 beruházás keretében, 78 milliárd forint felhasználásával 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezet állapotát. Ezen beruházások közé tartozik a ma átadott Berek Világa Látogatóközpont is, mely hiánypótló létesítmény lesz ökoturisztikai és infrastruktúrális szempontból az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén – fűzte hozzá.


A változó társadalmi igényekhez igazodva az ilyen létesítményekkel tudjuk az éves szinten 1,6 millió látogatót fogadó nemzeti parkok vonzerejét növelni– hangsúlyozta az államtitkár. Az országos látogatószám egynegyede itt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban koncentrálódik, akik többek között a Tihanyi Levendulaházban, a Bakonybéli Pannon Csillagdában, a Tapolcai-tavasbarlang, a Kis-Balaton, a Lóczy-barlang, illetve az új ordacsehi Berek Világa Látogatóközpontban ismerkedhetnek a természetvédelemmel vagy a környezeti neveléssel.


Szári Zsolt, a tárca Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztosa beszédében elmondta, kötelességünk az őshonos halfajaink védelme, a különleges élőlényekre, állatfajokra vigyáznunk kell. Itt a fonyódi Berek területén kiemelt jelentőségű halfajunk a lápi póc, mely kizárólag hazánk területén él – emelte ki.


Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója ismertette, az ökoturisztikai térképen ez Somogy megye hiánypótló létesítménye, ahol méltó módon fogadhatjuk látogatóinkat, akik megismerkedhetnek a Dél-Balatoni berkek világával. A beruházás különleges értékét tovább növeli, hogy illegális hulladéklerakó helyén épült, mely a Tisztítsuk meg az Országot! Projekt keretében került felszámolásra. Az igazgatóság működési területén ez a bemutatóhely tizenhetedikként szolgálja ki a természet iránt érdeklődők igényeit – fogalmazott az igazgató.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda