Szabolcsi Fiatalok a Vidékért

majort
2021. 10. 17., v – 06:53

A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület (SzaFi) 2007-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye falvaiban élő lakosság érdekeit képviselje, kiemelten az időskorúakra, hátrányos helyzetű egyénekre és családokra, munkanélküliekre, fiatalokra fókuszálva. Céljuk, hogy a vidéki területek társadalmi, gazdasági helyzete és versenyképessége javuljon, és a vidéki népesség helyben maradjon, csökkenjen az elvándorlást. 


Olyan komplex szolgáltatásokat, programokat valósítanak meg, melyek hűen tükrözik értékrendünket, és melyek hozzájárulnak Egyesületük céljainak eléréséhez. Megalakulásuk óta valósítanak meg Európai Uniós és hazai forrásokból pályázati programokat, melyek fő tevékenységükhöz illeszthetők.


Az egyes projektek során tapasztalatot szereztek a tervezés, szervezés és a kapcsolódó adminisztráció terén. Eddigi programjaik keretében a helyi közösség építésére, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására, lakosok munkaerő-piaci helyzetének javítására fókuszálnak, valamint a település és a környék szolgáltatás-kínálatát bővítették a Civil Oktató és Szolgáltató Központ létrehozásával, valamint a kemping és a hozzá tartozó vizesblokk megépítésével.


2008 – 2012 között folyamatosan valósítottak meg közösségi programokat, oktatást a LEADER programon belül, melyek fő témái a környezetvédelem, a térség gazdasági megerősítése, új típusú szolgáltatások bevezetése volt.


A háztartási gépcsere-program keretében 150 darab új mosógépet és hűtőt helyeztek ki szociális rászoruló családoknak, nyugdíjasoknak Nyírgyulajban és a megyei különböző településein.


Az ÉAOP-5.1.3-10-2010-0080 projekt keretében megépült az Egyesület tulajdonában álló Civil Oktató és Szolgáltató Központ, mely 2012-es évtől már Önkéntes Pontként is működik. Ez az épület egyéb civil kezdeményezések számára is helyszínül szolgál. A beruházás befejezése óta maximális kihasználtsággal működik.


 Az „Önkéntesség elterjesztése Nyírgyulajban és vonzáskörzetében” elnevezésű programjuk keretében szervezetük regisztrált, önkénteseket fogadó szerv lett. E program keretében 145 fő önkéntes dolgoztak együtt. Az önkéntesek mintegy 60%-a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű volt. Többen közülük ezután megbízási illetve munkaszerződéssel továbbdolgozott az Egyesületnél, mint gyermekfelügyelő.


2013-ban kezdődött el a két éves Tanoda programjuk, mely az „Inkluzív Nevelés Tanodája – Nyírgyulaji Tanoda Program önkéntesek bevonásával” címet viselte. A programban 40 hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekkel foglalkoztak, szintén több önkéntes (elsősorban szülők) bevonásával. A Tanodán belül a 40 fő gyermek 5-8. osztályos tanuló volt, akiknek legalább 70%-a hátrányos helyzetű családokban élt, és tanulási, beilleszkedési és szociális nehézségekkel küzdöttek, szocializációjukban lemaradást mutattak, hosszú távú életcéljaik bizonytalannak mutatkoztak. A közvetett célcsoportok közé a szülők, pedagógusok, munkájukban a célcsoporthoz kapcsolódó civil szervezetek, szociális és egészségügyi területen dolgozó szakemberek és a fenntartó képviselői szerepeltek. A program központi elemét képezték a heti fejlesztő foglalkozások, a táborok, napközi és bentlakásos formában, melyek keretében a gyermekek olyan tapasztalatokhoz és élményekhez jutottak, melyekhez maguk illetve családjuk saját erejéből sohasem lett volna lehetőségük.


Tanoda szolgáltatásukat jelenleg is folytatják SZAFI Tanoda címen Nyírgyulaj településen az 2019. évtől  állami finanszírozás keretében.
2013. november hónapban kezdték meg a program keretében gyermekfelügyelet tevékenységüket, sport, képzőművészeti, valamint elsősegély foglalkozások tartását is szakemberek bevonásával. 2013. augusztus 1-től kezdve gyermekfelügyeletet alakítottak ki és máig is üzemeltetnek. A napközi tanítási napokon délután 4-től este 8 óráig, hétvégéken és iskolai szünetekben reggel 7-től este 8 óráig működik. Elsősorban a 3-15 éves korosztály veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Az Egyesület saját forrásból vállalta, hogy tízórait és uzsonnát biztosít a gyermekek részére. Év közben havonta mintegy 500-550 gyerek vette igénybe a szolgáltatást, iskolai szünidőben pedig naponta 100-120 fő, ami havonta átlagban 1000-1500 főt jelentett. A gyermekfelügyeletbe helyi pedagógusok és számos önkéntes is bekapcsolódott.
A „Tanítsuk egymást szociális program megvalósítása Nyírgyulaj településen” keretében  a hulladékból tüzelőt programot valósítottak meg, melynek keretében tüzelőanyagot készítenek, ami által csökkenthető a családok fűtésköltsége.


Az Egyesület a karitatív munkát is végez. Ennek köszönhetően a holland – Surya - Program keretein belül térítésmentesen 17.000 db napos kacsát osztottak szét a lakosság között. A településeken élők nagy örömmel fogadták az adományt.


Mindemellett Ifjúsági Klubot működtetnek az Oktató Központban, melyben a fiatalok számos önkéntes feladatot vállalnak fel. Ilyen az IFI-s farsang megrendezése, amikor a fiatalok zsűrizésével sok gyereknek okoznak örömöt, mivel ezen a farsangon minden résztvevő kap ajándékot és mindenki ér el helyezést.


A szervezet szívügye a foglalkoztatás bővítése a településen, ezen belül a fiatalok elhelyezkedésének segítése. A cél, hogy a munka világába segítsék a fiatalokat, melyhez mentori segítséget, valamint számos képzési lehetőséget is nyújtanak a programban részt vevők számára.


A nyírségi vidéki élet javítása, vonzó térségi környezet kialakítása program keretében építették meg a szociális blokk épületét. A beruházással lehetővé vált Nyírgyulaj településen egy új típusú szolgáltatás elindítása: Kemping üzemeltetése. Az üzemeltetéshez szükséges Szociális Blokk rendelkezik női, férfi és akadálymentesített vizes helyiségekkel, melynek eredményeképpen 250 főt tud vendégül látni szálló vendégként az Egyesület. A fejlesztés eredményeként a településen elsők között tud az egyesület szálláshelyet kínálni, melynek környezetét egy folyamatosan fejlődő közösségi tér adja, ahol nagyarányú fásítás, füvesítés történik jelenleg is a szolgáltatás színvonalának magas szinten történő biztosítása érdekében. A kempingben elsősorban hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak kívánunk táboroztatást nyújtani.


Az Egyesület csatlakozott Tündérkert Programhoz is. A helyi Gesztenye Óvoda és Bölcsőde Tündérkertjének alapítása során elültettek a gyerekekkel és családjaikkal közösen a nyírgyulaji tündérkert első száz fáját. A Tündérkert mozgalmat Kovács Gyula pórszombati erdész indította útjára, amikor sok-sok éve elkezdte gyűjteni a pusztulásra ítélt őshonos magyar /Kárpát-medencei/ gyümölcsfákat. Gyűjteményében több mint 2000 fafajta van. Az első száz fafajtát az erdésztől hozták, a Gesztenye Óvoda- és Bölcsőde kis lakóinak. Mindenki kapott egy fát, amiért ezután felelősséggel tartozik.


Az Egyesület tagjai széles körű együttműködésben dolgoznak a helyi, térségi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, az önkéntesség jegyében. Ezen az elven alapulva elindították a településen a Szafi duatlon elnevezésű sportprogramjukat, melyhez csatlakozott az óvoda és a helyi iskola, önkormányzat is. A szervezőcsapat, mintegy 40 fő önkéntes volt (Ifi klub tagok, nyugdíjas klub tagok, polgárőrök).


Két éve rendezik meg „Nemzetközi Önkéntes Fesztivál Nyírgyulajon” című programjukat egy Kárpátaljai szervezettel közösen.


Az Erasmus+ Program keretében valósították meg a „B.U.G.I” (Bulizz! Utazz! Gyűjts élményt! Ismerkedj!) Önkéntes Nemzetközi Ifjúsági program Nyírgyulajban elnevezésű projektet, melyben egy romániai szervezet a partnerük. Szervezetünk keretében létrejött Ifjúsági Klub fiataljai fogalmazták meg igényüket, hogy szükség lenne olyan programokra, melyek a munkaerő-piaci beilleszkedésük érdekében fejleszti őket. Egyesületük tevékenységébe tartozik a vidéki települések versenyképességének javítása, a fiatalok elvándorlásának csökkentése, valamint olyan fejlesztő programok szervezése, melyek a személyiségfejlesztésre, az aktivitás növelésére és az önkéntesség népszerűsítésére irányulnak, valamint hozzájárulnak a társadalmi integráció előmozdításához. A romániai partnerszervezet felől is hasonló igények jelentkeztek, így közösen valósították meg csereprogramjukat.


Nyírgyulaj településen az Egyesület kapta a megbízást a települési értékek azonosításával, a települési értéktár létrehozásával, és annak gondozásával kapcsolatos feladatok ellátására, valamint adatainak a megyei értéktárba történő megküldésére.


A környezeti nevelésre is nagy hangsúlyt fektet az Egyesület. Az elmúlt évben rendezték meg először a Szafi Civil önkéntesség napját, melynek keretében a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársainak szakmai irányításával tovább bővült a Szafi rózsakertjük. E mellett rendeszeresen részt vesznek a Te SZEDD akcióban is.


Társadalmi szerepvállalásuk saját vidékük fejlesztésében példaértékű, az elmúlt évek során rengeteg visszacsatolást kaptak környezetükből, visszatükrözve azt, hogy tevékenységük nyomán a térség és az ott lakók élete mennyit változott. Ez e visszajelzés indítja Őket mindig újabb és újabb célok elérése felé.


Forrás: Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület
Szerző: Nagy Csilla
Fotó: Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület