Népi hagyományőrző közösségi házat alakítottak ki Deszken

majort
2021. 09. 02., cs – 10:35

A Szeged mellett fekvő Deszk Községben, az előző Leader ciklus fejlesztési támogatásának köszönhetően alakították ki a Népi hagyományőrző közösségi házat. A fejlesztés, azóta sem állt le, mivel az udvari falukemence, a közösségi tér, a telken található hambár és a falusi szín kialakítása jelenleg is folyamatban van. 


A Szeged mellet fekvő Deszk Községben, falumegújítás és fejlesztés keretében, több mint 5,8 millió Ft Leader forrásból, 2014-ben készült el, a Népi hagyományőrző közösségi ház. Az egykori lakóházban található helyiségekben, a lakosok által felajánlott bútorok és egyéb használati tárgyak kerültek elhelyezésre. A fejlesztések tovább folytatódtak, melynek keretében, a helyi magyar és szerb kulturális és gasztronómiai értékek megőrzése és megismertetése céljából, újabb, közel 8 millió Ft, Leader támogatásból falukemencét és fedett közösségi teret hoznak létre. Így lehetőség nyílik, egy új helyszínen, bármely korosztály számára, közösségi rendezvények megtartására. 


Az önkormányzat közösség fejlesztő terveihez csatlakozott, a Deszk Község Népművészetéért Alapítvány, mely szervezet elnyert, egy több mint 3,2 millió Ft-os forrást arra, hogy a közösségi ház udvarán, egy falusi színt alakítsanak ki, mely a különböző korabeli földművelő eszközök és egyéb használati tárgyak, valamint a terület gondozását szolgáló takarító- és munkaeszközök tárolását szolgálja majd. Ezzel a fejlesztéssel tovább színesítik és bővítik a közösségi házban őrzött tárgyi emlékek körét, megismertetve a látogatókat néhány régi mesterség emlékével.


De a fejlesztések sorának nincs vége, mivel a Lechner Tudásközpont, „Népi építészeti értékek helyreállítása” tárgyú pályázati felhívásán, 50%-os támogatással, mintegy 2,8 millió forintból valósul meg, a közösségi ház udvarán álló, a termények tárolására szolgáló, hambár, teljes felújítása. Ez is szervesen kapcsolódik, a korábbi fejlesztésekhez, és így fog teljessé válni a Népi hagyományőrző közösségi ház, mely mind az ott élőket, mind az oda látogatókat szolgálja majd. 


Forrás: www.deszk.hu
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt