A régmúlt idők hangulatát idézi a Rétespajta

majort
2021. 07. 28., sze – 14:28

A falusi turizmus rég elfeledett, nosztalgikus élményt nyújt az utazók számára, hagyományos falusi vendégszeretet és különleges gasztronómiai élmények várják az  agroturizmust választó vendégeket. A tanyasi gazdaságok turisztikai programjai egyre népszerűbbek, a legtöbb utazó szívesen ismeri meg a vidéki örökséget és hagyományokat. A falusi vendéglátás egy ilyen gyöngyszeme a neszmélyi Rétespajta és Apartmanház.  


A turisztikai látványosság értéke mellett fontos kiemelni azt, hogy ezek a vállalkozások mind-mind a hagyományos falusi életforma megőrzésének és bemutatásának színterei. 2015-ben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt a Rétespajta és Apartmanház. Az idelátogatókat hagyományok, ízek, élmények és csodálatos természeti környezet várja Neszmélyen, a Duna mentén, a Gerecse hegység lábánál. A hely életre-hívásakor fontos szempont volt a tulajdonosok számára a tradíciók megőrzése, bemutatásuk és ápolásuk.

A pajta hagyományosan a falusi élet kiemelt színhelye volt, így a tulajdonosok is ezt választották, hogy méltó legyen egy igazi falusi emlékhez, a baráti, családi programok számára. Emellett a hagyományok bemutatása, továbbadása is autentikus helyen várja itt a kíváncsi szemeket. A hely szíve a Pajta, melynek lelke az a három búbos kemence, ahol az ország egyik legfinomabb kedvence, a Kemencés-Rétes készül. A házigazdák a hagyományos konyhaművészet rejtelmeit szeretnék bemutatni az ide érkezőknek, és ebben az első helyen a kézzel készített rétesük áll.
A hagyományos, magyar rétes nagy múlttal rendelkezik az ország gasztronómiájában. Neve a réteges szóból eredeztethető. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. Gyakori asztali vendég volt lakodalmakon, gyermekágyas asszonyoknál, keresztelőkön, szilveszterkor, farsangkor, búcsúkon. Bár az édesség hagyományosan ismert és népszerű, manapság mégis kevesen állnak neki hagyományos rétest nyújtani.


Aki ellátogat a neszmélyi Rétespajtába, a környékre jellemző vékony tésztás rétes készítésének fortélyait lesheti el és persze élvezheti a messze földön híres neszmélyi finomságot. Akkor is várják az érdeklődőket, ha csak a rétesre vágynak, legyen az túrós, almás, meggyes-mákos, isteni káposztás, és sorolhatnám… 


A rétes mellett számos szolgáltatást kínálnak az ide látogatóknak, legyen az esküvő, születésnap, házassági évforduló, ballagás vagy baráti összejövetel, valamint céges rendezvényekre és gyermekprogramok megrendezésére is alkalmas a Rétespajta.


Szerző: Nagy Tamás 
Fotó: Nagy Tamás