Testreszabott támogatások segítik a gazdákat

majort
2021. 07. 26., h – 11:51

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán.


Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a kormány által nyújtott fejlesztési forrásoknak köszönhetően a termelés hatékonyságát biztosító beruházásokat valósíthatnak meg a gazdálkodók a következő időszakban. Hozzátette, a Megújuló vidék, megújuló agrárium program, az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig minden olyan elemére kiterjed az élelmiszergazdaságnak, amely ahhoz kell, hogy versenyképesek legyenek a termelők és feldolgozóink egyaránt. A precíziós gazdálkodást segítő gépektől, a digitális szolgáltatásokat támogató felhíváson át, a termény tárolásán, szárításán, tisztításán keresztül az élelmiszer feldolgozásáig minden egyes gazdasági tevékenység technológiai megújítására biztosít a tárca forrásokat – emelte ki Feldman Zsolt. Kifejtette: a minisztérium júniusban hirdette meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó felhívását 100 milliárd forintnyi keretösszeggel. A kérelmek benyújtására pedig július 26-tól van lehetőség.


Az államtitkár arról is beszélt, hogy a környezetvédelmi ambíciók és a klímaváltozás miatt a mezőgazdaság az elmúlt két évben olyan európai uniós viták kereszttüzébe került, amire korábban nem volt példa. A Közös Agrárpolitikáról megszületett megállapodásnak köszönhetően azonban sikerült egyensúlyt teremteni a gazdák érdekei és a zöld szempontok között.


Hangsúlyozta, a rendelkezésre álló forrásoknak köszönhetően nemcsak a beruházási támogatások, hanem a környezet tehermentesítéséhez kapcsolódó pályázatok is új lendületet kaphatnak. Az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatás és az ökológiai gazdálkodást segítő felhívások ősszel újra meghirdetésre kerülhetnek, így jövő januártól már elkezdődhetnek a hároméves programok.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda