Értékmentés a szőlőhegyen

majort
2021. 07. 21., sze – 13:57

Egyedi módon őrizte meg a Göcsej népi építészetére jellemző, 19–20. századi boronafalú pinceprésházakat a szilvágyi Nagyhegy. A település körül húzódó dombháton egy tömbben több is látható a hangulatos, fehérre meszelt falú, ódon épületekből, amelyek egy részét még ma is eredeti funkciójuknak megfelelően használják tulajdonosaik.


A szilvágyi Nagyhegy talán az egyetlen olyan zártkert Zalában, ahol ilyen számban találunk a Göcsej népi építészetének jellegzetességeit megőrző emlékeket. Az építészeti örökség további megóvása céljából az önkormányzat a közelmúltban húsz boronapincét vont helyi védettség alá, ezzel is megteremtve annak a lehetőségét, hogy pályázati támogatással újítsák fel azokat.


Péntek Katalin polgármester elmondta: első körben hat épület helyreállításáért és állagmegóvásáért pályáztak majd siker esetén a későbbiekben folytatnák az értékmentő tevékenységet. Ezzel párhuzamosan egy kiadvány készítésében is gondolkodnak, hiszen a Nagyhegy pincesora olyan egyedülálló érték, amelynek bemutatása egyben kötelessége is a helyi közösségnek.


Jó példa az értékmentésre az első felújított boronafalú pinceprésház, melyet a közelmúltban avattak fel. A felújításhoz segítséget nyújtott az Agrárminisztérium hungarikum pályázata. A munkába bekapcsolódtak önkéntesek, táborozó gyerekek, illetve a Zala Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának munkatársai is. A présházban kiállítás nyílt, láthatók a helyi értéktárba felvett kézimunkák, fotósorozat a pince felújításának fázisairól, megtalálhatók a táborozó gyerekek munkái, valamint Németh Dezső iparművész fafaragásai és Kovács Zoltán fotográfus képei.


A Nagyhegy ugyanakkor nem csak a néprajzi értéket képviselő pincesorára lehet büszke, itt található a település tündérkertje – egy gyümölcsész génbank –, továbbá az önkormányzati szőlőültetvény is, amelynek közösségi gondozásával az egykori falusi életmódra, paraszti gazdálkodásra jellemző tevékenységek egyikét igyekeznek életben tartani a helyiek.

Forrás: zaol.hu
Fotó: zaol.hu