100 ezer hektárosra bővül a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

majort
2021. 07. 19., h – 06:07

Uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt segítségével kialakítanak egy gazdálkodási centrumot Letenye külterületén, valamint 250 hektáron a környezet állapotának javítására is sor kerül. Az idei évben számos különböző projektet sikerült a nemzeti parkoknak megvalósítani, többek közt 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.


Magyarország területének egyharmada maradt fenn természetközeli állapotban, ami ritka aránynak és egyedülálló kincsnek számít. Ezen értékek védelme állandó beavatkozásokat igényel, ilyen beavatkozás a Mura-mente élőhelyfejlesztését célzó projekt is.


A Mura-menti Tájvédelmi Körzetben és Natura 2000 területen megvalósuló beruházás segíti az ártéri erdőterületek élőhely-rehabilitációját, a legeltetésre szánt gyepek helyreállítását és megteremti az állattartás feltételeit – mondta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Puskás Zoltán, aki kiemelte: a területen istállórendszert, etetőteret és mobilkarámokat alakítanak ki a jövőben itt legelő szürke marha-gulya számára. Emellett fogadóteret, irodákat létesítenek, és a terület mellett egy 3,5 kilométer hosszú tanösvény mutatja majd be a látogatóknak a hagyományos gazdálkodást és a térség természeti értékeit.


A projekt segíti a terület természetközeli állapotának megóvását és visszaállítását, hiszen a gyepkezelés és a legeltetéses állattartás mellett a beerdősült részeken a tájidegen fajokat őshonos egyedekre cserélik.


A most zajló fejlesztés összhangban van a bioszféra rezervátum célkitűzéseivel. Hamarosan ötoldalúvá válik a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum. Ezzel a döntéssel a jelenlegi 6 ezerről 100 ezer hektárra bővül a terület, és a világ első, 5 országot érintő határon átnyúló bioszféra-rezervátuma jön létre – mondta Puskás Zoltán.


A Murafölde településein élők helyben maradását, a térség megerősítését célozza a Mura Nemzeti Program, amelybe jól illeszkedik a Letenye mellett megvalósuló fejlesztés.


A természeti értékeknek igen nagy szerepe van az aktív turizmus erősítésében, az elmúlt időszakban pedig megnövekedett a térségbe látogató turisták száma. A gazdálkodási központ és a mellette létesülő új tanösvény lehetőséget ad arra, hogy új élményekkel gazdagodjanak és ismereteket szerezzenek a Mura-mentét felfedező vendégek.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Fotó: sokszinuvidek.24.hu