Egy év kihagyás után idén is megrendezik a Dunántúl állattenyésztési seregszemléjét

majort
2021. 07. 12., h – 12:34

A tavalyi járványhelyzet okozta kimaradás után október 1–3 között újra megrendezik a XIV. Kaposvári Állattenyésztési Napokat (KÁN), jelentették be pénteken sajtótájékoztatón. Ötven kiállítót várnak a rendezvényre. A KÁN fő témái között szerepel a hazai agrár felsőoktatás átalakulása, amelynek szerves része a MATE kaposvári campusa. A másik sarokpont pedig a fiatal generációk megszólítása lesz.


Abban a reményben, hogy a szakma utánpótlása is közöttük lehet, az ország huszonkét intézményéből ezer fiatalt hívnak meg. Azoknak, akik viszont már az állattenyésztési ágazatban tevékenykednek, számos programot tartogatnak.


Az alábbi szavak szerepelnek a rendezvény mottójában: tudományosság és szakmaiság – mondta Kovács Melinda tudományos- és minőségbiztosítási rektorhelyettes. – A célunk az, hogy a kutatók és a gyakorlati szakemberek között párbeszéd jöjjön létre, egymás munkájának segítése érdekében. Olyan megoldásokat szeretnénk találni, amelyek a fejlődést szolgálják. Ebben a szakmai együttműködésben nyújt majd segítséget a 32. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, a XXII.


Kaposvári Baromfitenyésztési Szimpózium, a ONE Health Szakmai Nap, a Sertés Egészségügyi Workshop, és a Halászati kerekasztal, valamint a Vadgazdálkodási Nap rendezvénye a KÁN ideje alatt.


A legtöbb érdeklődőt azonban arra a fórumra várják, amelynek témája a vidékfejlesztés lesz. Az Európai Unió új költségvetési ciklusában megháromszorozódik a vidékfejlesztésre szánt összeg: 4265 milliárd forint jut a fejlesztésekre – mondta a sajtótájékoztatón Gyuricza Csaba rektor.


Magyarországon már létrehozták azt a szakmai bizottságot, amely a forrás felhasználási lehetőségeiről dönt. Kiemelt programként egy a témába vágó vitaindító fórum is szerepel a KÁN rendezvényei között.


Huszonötezer látogatót várnak az eseményre


Forrás: Somogyi Hírlap
Fotó: kaposvárinapok.hu