Folyamatosan növeli népszerűségét a Bükki Nemzeti Park

majort
2021. 06. 13., v – 08:44

A föld alatti és a felszíni kincsek bemutatása mellett hamarosan a csillagos égbolt misztikus világába is elkalauzolja a látogatókat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely az Agrárminisztérium és a Klímapolitikai Intézet közös kutatása szerint az ország egyik legismertebb nemzeti parkja.


Egyre többen keresik fel a térséget, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2010 óta megduplázta a regisztrált látogatóinak számát, évente 200 ezer vendéget fogadnak ökoturisztikai létesítményeikben és a bemutató helyeiken. A Bükki Nemzeti Park területét 2017-ben nyilvánította csillagoségbolt-parkká a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség. Olyan területek kaphatják meg ezt a címet, ahol elenyésző az éjszakai fényszennyezés és megőrizhetők a természetes adottságok. Emellett zavarásmentes éjszakai égbolttal rendelkeznek, és kitüntetett szerepet szánnak az égbolt védelmének is.


Ebben a csodálatos környezetben, a Bükk szívében jól halad a Bükki Csillagda építése a Miskolc Eger közötti panoráma út mellett. A létesítmény várhatóan nyár végén nyitja meg kapuit a nagyközönség számára. A 650 négyzetméteres központ az ország egyik legkomplexebb csillagdája lesz. A kupolában kap helyet például Magyarország legnagyobb átmérőjű teleszkópja és egy naptávcső is. A központban alakítanak ki egy 50 fős planetáriumot és egy kiállítást meteorit-gyűjteménnyel. A bolygók virtuális valóság elemekkel is közelebb kerülnek hozzánk. A Bükki Csillagda nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket. A csillagda közelében egy 4 kilométer hosszú csillagászati tanösvényt is felfedezhetnek majd a látogatók.


A természetvédelmi szemléletű gyakorlati oktatói-nevelői munka bázisa a felsőtárkányi Bábakalács Erdei Iskola, de a természetismereti és környezeti nevelési tevékenységbe a Baglyas-kői Látogatóközpont, valamint a mátrafüredi Harkály Ház is bekapcsolódik. A három oktatási helyszínen évente több ezer gyerek fordul meg, akik számára élményszerű ismereteket nyújtanak: Heves megye egyetlen cseppkőbarlangjának felfedezése, állati nyomozás a Kő-közi tanösvényen, csillagászati bemutató, denevérles, ismerkedés a Bükk és a Mátra élővilágával a „Karszt és élővilága”, valamint a „Mátra kincsei” interaktív kiállításokon. Minden nyáron napközis „Túra Manó” tábort szerveznek a 8-12 éves gyermekek részére, valamint bentlakásos „Bikk Betyár” természetvédelmi tábort rendeznek a 12-15 éves korosztály számára.


Abban, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt években jelentősen megnövelte látogatói számát, kiemelt szerepe van a változatos ökoturisztikai kínálatának. A hazai, nemzeti parkok fenntartásában álló ökoturisztikai létesítmények csaknem negyede ugyanis a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság élménytárát gazdagítja. Az érdeklődőket 5 látogatóközpont, 47 tanösvény, 2 idegenforgalmi hasznosítású barlang, 2 tájház és 14 tematikus terepi bemutatóhely várja a térségben.


A Bükk hegység belső területeit 1977. január 1-én nyilvánították nemzeti parkká, ami a hegység nagyrészt erdős részét foglalja magában. Az igazgatóság Nógrád-, Heves- és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében látja el a védett és fokozottan védett természeti értékek, illetve területek, valamint a Natura 2000 területek természetvédelmi fenntartási feladatait. Felügyelete alá tartozik a nemzeti park mellett 9 tájvédelmi körzet és 14 országos jelentőségű természetvédelmi terület. Közöttük megtalálható Kulturális Világörökség helyszín is, mint a Hollókői Tájvédelmi Körzet, illetve az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci Ősmaradványok, amely a Novohgrad-Nógrád Geopark legkülönlegesebb földtudományi bemutatóhelye. Az Igazgatóság működési területén 2017-ben alakult meg a Bükk-vidék Geopark, amely érdekes programokkal várja a látogatókat.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság