Megkezdte működését a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat

majort
2021. 05. 19., sze – 10:55

A természetbarát módszerek alkalmazására nyitott gazdálkodók szakmai támogatására és a természetbarát gyepgazdálkodás jó gyakorlatainak terjesztésére született meg a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt részeként a most induló Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat.


A LIFE program kiemelten fontos Magyarország számára, a kormány ezért 2017-ben döntött arról, hogy évente 400 millió forint önerő-támogatást biztosít a természetvédelmi LIFE projektek megvalósításához. Az első természetvédelmi témában megvalósuló integrált LIFE projektet pedig további mintegy 2,4 milliárd forinttal támogatja a kormány a megvalósítás 8 éve alatt – mondta el az esemény sajtótájékoztatóján az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Balczó Bertalan emlékeztetett arra, hogy hazánkban idáig összesen 38 hazai koordinálású, úgynevezett hagyományos LIFE projekt kapott támogatást, amelyek összességében több mint 86 millió euró támogatást tudtak természetvédelmi célok mentén, sikerrel felhasználni.


A LIFE projektek jelentős része kiemelt hangsúlyt fektet a gyepes élőhelyekre, hiszen olyan Natura 2000 hálózatba tartozó, vagy országos jelentőségű védett területekről van szó, amelyek jelentős természetvédelmi értéket képviselnek. Hozzátette: annak ellenére, hogy aránylag kis területet borítanak gyepek az országban, a hazai védett növényfajok kétharmada, míg a védett állatfajok fele kötődik hozzájuk. Balczó Bertalan hangsúlyozta: a LIFE projektek tapasztalatai és sikerei jól mutatják, hogy a szakmai műhelyek, az állami és civil természetvédelmi szervezetek, a gazdálkodók, vadgazdálkodók, földhasználók párbeszédével és együttműködésével lehet érdemi eredményeket elérni.


A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) létrehozása hiánypótló a természetvédelmi munkában és szorosabbra fűzi a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek közötti együttműködést.


A gyepek jelentős természeti értéket képviselnek, így fontos, hogy használatuk során ezen értékek ne sérüljenek. A gazdálkodók érdekeit is szem előtt tartva, fontos az olyan kompromisszumos gyepkezelési módszerek alkalmazása, amelyek minden érdekelt számára előnyösek.


A GYTSZ Magyarország első természetvédelmi LIFE integrált projektje, a gyepes élőhelyek védelmére fókuszáló GRASSLAND-HU részeként kezdte meg működését. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a koordináló kedvezményezettje 2026 végéig tartó projektnek.


A projektben 15 partner működik együtt. Egyik kiemelt feladatuk, hogy felhívják a társadalom, a földhasználók, a gazdálkodók és a döntéshozók figyelmét a gyepes élőhelyek értékeire, a természetvédelmi szempontból megfelelő kezelési, gazdálkodási gyakorlatokra. Büszkék vagyunk erre a projektre, ami szép példa az összefogásra a hazai természetvédelem iránt elkötelezett szervezetek között – emelte ki Bozzay Péter, a Kft. ügyvezetője.
A gyepes élőhelyek és a hozzájuk kötődő fajok védelmét célzó terv megalkotása, és a konkrét természetvédelmi beavatkozások mellett a 2019-ben indult projekt fontos eleme egy kölcsönösen előnyös együttműködés létrehozása a természetvédelem és a gyepes élőhelyeket használó más érdekcsoportok – elsősorban a gazdák – között. E célból alakult meg 2021 áprilisában a GRASSLAND-HU projekt részeként a terepen is elérhető, aktív szakmai hálózat, a GYTSZ – mondta Prommer Mátyás, a projekt szakmai vezetője.


A gyepvédelmi tanácsadók előtt nem kisebb feladat áll, mint átfogó terepi ismereteket szerezni a gyepes élőhelyekről, kapcsolatot kialakítani a gyepeken gazdálkodókkal, átlátni a természetvédelmi és az agrár érdekeket, célokat és összehangolni a két szakterület törekvéseit – mutatott rá a sokrétű feladatokra Vitkay Zsuzsanna, a GYTSZ koordinátora.


A GYTSZ a tanácsadói tevékenység mellett kommunikációs, adatgyűjtő, döntéstámogatói feladatokat is ellát, valamint aktívan közreműködik a GRASSLAND-HU projekt népszerűsítésében.


A gyepek társadalmi megítélését is javítani igyekszik: a szakmában nem jártas állampolgár a természetvédelmet elsősorban az erdőkhöz és bizonyos, a természetvédelemben zászlóshajó fajnak nevezett, kedvelt emlős- és madárfajokhoz kapcsolja, és a gyepterület, gyepes élőhely kifejezést hallva általában egy kopár pusztára vagy egy golfpályára asszociál. Holott gyepes élőhelyeink az azokhoz köthető sajátos és veszélyeztetett fajok és társulások megőrzésének értékes színterei – emlékeztetett a koordinátor.


A GYTSZ úttörő, országos kezdeményezés. A munka elméleti előkészítése megtörtént, hivatalos felállására idén április elején került sor. Az év folyamán a GYTSZ munkatársai megkezdik gyakorlati tevékenységüket, ami az első hónapokban az ismertség terjesztését és a gazdákkal való kapcsolatépítést fogja jelenteni.


A gyepvédelmi tanácsadók készek arra, hogy a hazai természetvédelem előretolt támaszpontjai legyenek.

Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.