Rövidfilm-pályázattal az élelmiszerpazarlás ellen

Az élelmiszerpazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat. Az Agrárminisztérium megmérettetése több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon.

Az online díjátadó-ünnepségen Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára és Belánszky-Demkó Zsolt, a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a diákokat. Bagdán Boglárka az ünnepségen elmondta, hogy a fel nem használt élelmiszerrel a fogyasztó nemcsak a termék árát dobja ki az ablakon, hanem az élelmiszer előállítása során feleslegesen felhasznált erőforrások, munka és energia is kárba vész, nem beszélve a hulladék elszállításának és kezelésének költségéről.

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy Magyarországon bőven van és lesz is elegendő élelmiszer. A pazarlás elleni küzdelemben viszont még nagyon sok teendő vár mindenkire, ugyanis évente itthon átlagosan 65 kiló élelmiszer-hulladék jut egy emberre. Senkinek nem kell felhalmoznia olyan mennyiségeket, amelyeket aztán esetleg nem használ fel és szemétbe kerülnek. Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem a tudatos vásárolással kezdődik. Ezzel is támogathatjuk a hazai termelőket, amelyekkel magyar munkahelyeket védünk meg – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt.

Az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Belánszky Demkó Zsolt felidézte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint az elmúlt három évben 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar állampolgár 65 kiló élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év tétellel. A javuló tendencia ellenére ez még mindig tetemes mennyiség, aminek a csökkentéséhez egyebek mellett a mostanihoz hasonló, szemléletformáló kampányok is hozzájárulhatnak.

A minisztérium felhívására 13 agrárszakiskola pályázott szemléletformáló kisfilmmel, amelyek között akadt „híradós tudósítás”, „játékfilm” és ismeretterjesztő klip egyaránt. A NÉBIH, FAO, és az Agrárminisztérium munkatársaiból álló szakmai zsűri pontozta a videókat megadott szempontok alapján.

A pályázaton első helyezést ért el az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma, kisfilmjük itt érhető el.

Második helyezett lett az Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata, kisfilmjük itt látható.

Harmadik helyen végzett az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma, az ő alkotásuk itt érhető el.

A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak, rövidfilmjüket itt lehet megnézni.

Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: FOODISM360/unsplash